Кључне вибрације основних бројева – број 4


Број материје, Земље. Окружен је, поред свог знака – „земља“, са још три елемента – „ватра“, „вода“ и „ваздух“.

На свим древним цртежима или керамици, огранично земљиште се увек приказује као четвороугао. На трипољским женским фигурама, симбол плодности је приказан у облику ромба, подељеног крстом на четири дела, унутар којих је постављена тачка.

 

 

Четири стране света – север, југ, исток и запад.

Четири смера – напред, назад, лево, десно.

Четири годишња доба – пролеће, лето, јесен, зима.

Сходно томе, четири сунчане фазе, а такође и четири основне мечеве мене.

Четири фазе раста човека – детиљство, адолесценција, младост, зрелост.

Четири крвне групе.

Славенски Бог Световид у Аркони на острву Рујан (сада са називом Рüген) је имао четири лица – по једно за сваку страну света.

Најстарији симбол четвородимензионалности је једнакострани крст, који је дуго био повезан са оријентацијом у простору (координатни систем).

Четири основне сунчане фазе су означене на древним календарима, као дани солистицијума – пролећа, лета. Јесени и зиме.

Дан пролећне равнодневице је обележен једнакокраким крстом, понекад са закривљеним крајевима. Одатле је проистекла сваскика, као знак покретног светла.

Обраћање на четири стране света, раскрсницу чине четири пута – тачка на којој су обављене важни магијски обреди и ритуали. У древним временима, на раскрсници, је постављена посуда са пепелом покојника. Касније су их заменили иконицама. Али суштина остала иста – благослов путника било који пут да је изабрао –   било која страна света –  било који пут земље.

Број четири развија и допуњује тројку, позајмљује од тројке вољу за дејством,  користи је разумно и развија.

Четворка ограничава хаос, доноси ред и инспирише сваки напредак.

У астрологији одговара Јупитеру, планети одговорној за развој.

Питагорејци су то сматрали симболом свемира, светим бројем и заклињали му се.

Четворка – то је број савршенства у физичком свету, јер манифестује примарну креативну моћ, односно јединицу везану са испољавањем божанског принципа изведеног из тројке. Илустрација овога је циклична природа манифестације четворке јављања у природи. Имамо четири сезоне, четири фазе Месеца, четири правца света, четири дела дана и, наравно, четири главна елемента: ватра, вода, ваздух и земља.

Дакле, четворка – представља симбол манифестације духа, мисли, тела и душе у превазилажењу четири елемента кроз рад и стрпљење, оличење идеје у стварима.

Четворка – такође је способност живота у хармонији са природом и њеним елементима, прилагођавање променама годишњих доба и деловима дана. То је уметност складног суживота са окружењем у коме живи особа, што се може приписати како у људском окружењу, тако и другој деци Мајке Природе: биљкама, животињама, стенама, водама итд.

Број четири је такође симбол интелектуалног развоја, стицања знања и проширења умних хоризоната. То је способност сталног учења у схватању материјалног света и прилагођења животу на Земљи.

У негативном смислу, четворка може означавати дивљаштво, незнање, ограниченост искључиво материјалне сфере живота, јер је четири уметност одржавања у равнотежи свих принципа људске психе.

 Неафирмисана (тј. недостатак) четворка доводи до недостатка интереса, уског погледа, склоност сталног очекивања опасности која убија било коју иницијативу.

Избор: Алекс Финист

Извор- фејсбук страница-Модгард земља и тајне око ње-

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s