Само: О Духовности


 

 

 

 

Духовност , истинску духовност, треба посматрати као склоп духовно-менталног рада, здравог,  моралног и честитог живота.

Какав је то ментално-духовни рад, и шта чини истинску духовност?

То може бити све што пружа унутрашњи мир и на неки недокучив начин оплемењује дух.

Нешто једноставно попут  слушања потока док жубори, култивисање сопственог врта, па до стварања у уметности и занатству. Стварања које оплемењују друге, али и сопствени дух. Овакав рад доноси мир, оно што на истоку зову зен деловање.

Ступа се у празнину, у спокој, онај истински, који отвара путеве за све аспекте живота.

За снагу, истину, љубав, потпуно благостање.

Други аспект духовности је традиција.

Традиција је свакој нацији посебна. То и јесте лепота традиције. Осећај љувави и привржености према сопственој историји и култури. Према древној песми, игри, која нас зближава. Према митовима и умотворинама, које нас уче. Према Боговима и херојима, који инспиришу. То одржава нацију и један народ снажним и чистим, у уму и духу. Традиција, родољубље, је неизоставни део духовности.

Трећи аспект, је свакако духовни рад јачање душе, и конкретне промене стварности, што истинска духовност и јесте.

Мењање, трансформација сопствене душе, а затим и света набоље. Ово се постиже учећи духовне тајне старог света. Тајне су, зато што су скриване, како би се одржала контрола и моћ у рукама појединаца који владају, или бар, покушавају. Старе су, зато што су ту од самога почетка, од праисконског Ома и првог Рода. Нису немогуће за научити, нити страшне, већ напротив, оне су духовна потреба. Кроз спознају Једног, духа и душе, ступа се у нераскидиву везу са самим собом, што води успењу ка вишем бићу, ка небеским праотацима. Мисао, вибрација, космичке законитости,  снага ума, и пламен духа, то омогућују.

Најважније од свега, појединац дубоко у себи осећа потребу за духовним, истинским духовним деловањем.То је еволуциона нужда, а свако од нас је може осетити, и кад је једном осети, она делује попут мелема за рањени, попут окрепљујућег за изморен дух. Духовна снага подстиче и ону физичку, и менталну снагу. У сваком аспекту постојања, она подиже наш живот на један виши ступањ.

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s