Само: О Бујну и Хипербореји


Древне везе словенске вере и ведизма – 2

 

Као што је речено, постоји спона између хетитских и словенских митова. Једна од њих је о Тешуб-Тархуб богу, или првобитно Тару, који као бог временских прилика и громова се жени Сунцем, богињом Арином, коју су Хетити још називали Мајком. Пре свега је она ипак Сунце. Заједно њих двоје у светој заједници, браку, подају земаљску власт краљевима. Такође је занимљиво да име бога Тару у основи Тар, значи, победник, онај који побеђује, осваја. Онај који сатире непријатеља.

Тар-тарити-сатирати. Видимо да и тако древно божанство које наизглед нема везе са нашим родом, ипак можемо именовати на нашем језику.

Овај мит, о спони неба (грома) и сунца кроз божанства мушког и женског аспекта се очувао код Балтичких народа и Словена. Вероватно су први преузели ове митове од Словена.

У словенској верзији су та два божанства Перун (балтички Перкунас) и Зорја(Зора), богиња јутарњег Сунца, звезда Даница.

Она је и Перунова жена која га прати у ратним походима. Она према легенди живи на острву Бујан-Хипербореја

Бујан је митолошко, рајско острво на које одлазе умрли, али само они најславнији и најбољи из Словенскога рода. Од Бујна, вуче име и острво Рујан, које је Словенима био попут данашњег Хришћанског Ватикана или Свете Горе.

Бујан има сличности и са другим сличним митолошким местима. Као што је Хипербореја, или келтски(ирски) Tír na nÓg(земља вечне младости).  Заправо су ова острва духовни центри, и места где душе одлазе након смрти, тј. само душе одабране од Богова. У том случају би и Валхала била слична Бујну, мада је то више Тула. Германски назив за острво и духовни центар сличан Бујну.

Хипербореја је представљена као и митска прадомовина Словена која је,  по предању,  станиште Сунчаног бога. Бујан је такође станиште богова, пре свега Зоре(сунчане богиње) и Дајбога(такође сунчаног бога, који се уз то сматра и праоцем Срба) .
Хипербореја је и за словенске и за германске народе одувек представљала имагинарни духовни центар. Грчка митологија спомиње Хипербореју као земљу која се налази на крајњем Северу. Северно од северног ветра(Бореуса), земљу у којој борави бог Сунца- Аполон. Хомер смешта Хипербореју на територије данашње Бугарске-Србије-Румуније(Дакија-Тракија). Пиндар је смешта уз Дунав и данашње Карпате. Многе друге су још постојале теорије од Балкана до Британије и Арктика. Како год схватали Хипербореју, значај који јој се придаје у словенском ведизму је неизмеран.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s