БАБУШКА – МАТРЈОШКА – симбол Русије и њен сакрлани смисао


Руску матрјошку препознаје цео свет. Многи народи се задивљују овом играчком и у целом свету матрјошка заједно са медведом је постала симбол тајанствене и несхватљиве Русије. За нас Русе матрјошка је нешто наше из успомене на наше детињство: раставили, саставили и заборавили. Тачно тако су наши преци заборавили некадашње наслађе као и магичну суштину ове ирачке.

Мало нам је чудно то да схватимо али скривени смисао наше дечије забаве поново смо по први пут открили у Јапану. Појавивши се у Јапану наша матрјошка је изазвала не само бурна усхићења и интерес ка нама као и предмет народне уметности, но је она чак привукла пажњу и оних чије се свест проширила унутар нематеријалне области. Јапанци су први у целом свету који су покренули хипотезу да та чудесна фигура није само играчка, већ културолошки предмет и да је првобитно значење било заборављено уметницима-дрводељама у току многих поколења али је била сачувана и нетакнута њена тајна производње и облика.

А наша општа национална подсвест је чувала одговоре на све тајне нашег света и знајући тај тајанствени смисао је учино ову мудру забаву тако привлачном и нетрулежном, као сакривеном информациом запечаћеном у форми и пропорцијама пирамида.

 И ако узмемо претпоставку да пирамиде чувају у себи тајне  –  пространства и времена –  тајне управљања временом и премештања у пространству,  онда наша задивљујућа матрјошка чува информацију о енергетско структурном уређењу нас самих и нашег света, јер свет у које ми живимо је у ствари многодимензионалан ! Свако физичко тело окружује ореол који зрачи енергијом такозваном ауром. И то није све ! Ако узмемо у обзир енергетску структуру било ког предмета није тешко приметити да је оно слично љуцком телу и да се састоји из неколико слојева разне квалитативне енергије.

Од давнина још из давних времена се сматрало да је разно-родних аура у нашем телу које је способан да осети и спозна човек укупно – седам.

Првобитна класична Руска матрошка је увек умештала у себе 7 фигура, симболишући 7 љуцких тела које нам припадају до спајања наше нергије са снагом бесконачности. Чак што више по предању сагласно нашој традицији, марама и одећа сваке матрошке је била обојена једном од боја Дуге, почевши од црвене и завршавајући на љубичастој. Као резултат тога најмања матрошка је увек била обојена црвеном, а нај већа љубичастом. Тачно тако се распоређују те боје и у пространству баш као и наша танка тела – ауре.

Црвена боја носи у себи моћне силе, но њене вибрације нису тако високе и не дозвољава јој да се уздигне до пространства поднебесија.

Црвена боја притеже и привлачи наш организам Мајчици Земљици и дозвољава да се накупимо њеном животном силом. Мало је енергије ове врсте код човека, мало је снаге и животне активности.

Наранџаста боја носи у свему моћ плодородности.

Жута боја даје здравље и стабилност.

Зелена боја подржава нашу душевну силу и нашу интуицију.

Плава боја помже у комуникацији са другим људима хранећи нашу нервну и интелектуалну снагу.

Тегет плава боја нам открива знање законе Универзума и дар предвиђања.

Љубичаста боја контролише хармонију распоређује све врсте енергија у организму.

Сетите се дуге и њених боја оне увек иду строго одређеним редоследом. ,,Сваки ловац жели да зна где седи или се крије фазан.”  Тако су на самом почетку биле обојене наше матрјошке. И реците да ли је то случајност ? Онда зашто се овај стил преносио мајсторима са поколења на поколење, а такође зашто су пропорције играчке остале непромењене у низу многих миленијума?

Превео са Руског: Б.С.П

Извор: фејсбук страница – Мидгард земља и тајне око ње-

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s