Ирци и Срби – Винчански корени -део први –


Сличност између Српских и Ирских култура, старих вера, а пре свега у језику, објашњава следећи чланак преведен саboards.ie (dublinviking).

Пре много година сам приметио чудне сличности између ирске и српске митологије , језика, топонима и хидронима . Ово је мистерија,  јер према историји , ова два народа никада нису живела у истој области Европе истовремено , и стога не би требало да буду у стању да утичу једни на друге. А ипак је број сличних или истоветних културних , верских и језичких карактеристика растао.  Такође,  људи између Балкана и Ирске нису поделили ове културне особине. То је значило да нема културне дифузије. Закључак је био, да су ова два народа ( Срби и Ирци ) морала живети заједно у неком тренутку у историји, како би постојало толико сличности у језику и култури .

Док сам покушавао да откријем потенцијално место окупљања.  Прво сам погледао Викиншке инвазије са југа Балтика . Иако је било много ствари које указују на значајно присуство Западних Словена (Поморјани-Полапски Словени) међу Данским Викинзима који су се настанили у Енглеској и Ирској , ово се све десило прекасно, да би се објасниле стотине старих ирских речи и имена које су идентичне оним српским.

Такође нисам могао да објасним рано-средњевековна Ирска лична имена која су имала значење на српском. Такође како објаснити све граматичке конструкције које су биле идентичне у ирском и српском. Викинзи једноставно нису имали толико велики културни утицај да присиле Ирце да прихвате словенску граматику .

Онда сам погледао Англо – Саксонски период и открио да је дошло до значајног Западно Словенског ( Венди ) присуства у Англо-Савезима приликом инвазија на Британију у петом и шестом веку. Они су се населили у великим деловима Енглеске , а постојала је могућност да се нека нерегистрована Англо насеља појављују у Ирској са значајним словенским становништвом . Но, опет то није могло да објасни све граматичке конструкције које су биле идентичне у ирском и на српском.

Ако су постојала Англо насеља у Ирској у раном средњем веку , они опет једноставно нису имали неки велики (културни) утицај да присиле Ирице да прихвате словенску граматику јер је тада анго-саксонски утицај био слаб на Ирце.

Такође постоји проблем и ранијих археолошких налазишта , повезаних са гвозденим добом , која су имала српске карактеристике. Било је превише старих обичаја, легенди , светих места, које су имале своје дупликате у словенским земљама и нарочито балканским, српским земљама.

Тако сам погледао Рим , и римску инвазију Британије и трагао  – мождаје ово  извор заједничких културних карактеристика између Ирске и Србије –  али Римљани никада нису ушли у Ирску и нема познатих записа о ирским плаћеницима у римској војсци , тако да још једна могућност прецртана.

Онда сам погледао гвоздено доба и нашао многе ствари које су ми указивале на значајни културни прилив из јужног Балтика. Било је велике сличности између Лужичке културе у јужном Балтику и култура у Ирској и Енглеској  за време гвозденог доба, а чини се да је гвоздено доба доведено у Ирску на копљима и мачевима људи јужног Балтика. Ово је добра полазна тачка. Ратничка елита Балтика је могла донети са собом своја веровања , свој језик и своје обичаје , и дати их становништву Ирске  но, то не би објаснило огроман број топонима и хидронима на Балкану која немају никакво значење међу Словенима, али зато имају значење на Ирском.

Такође ово не би објаснило присуство свих речи , и граматичких конструкција које постоје само у ирском и у појединим дијалектима јужнословенских језика и посебно у неким старим дијалектима српског . Ово такође не би објаснило све основне речи српском језику који се могу разложити и објаснити користећи Ирски. Да би ово било могуће , Ирци су морали да буду присутни на Балкану у великом броју веома дуго времена током гвозденог доба , па чак и током бронзаног доба.

Тако сам погледао Келте као могуће културне везе између два народа.

Они су били владари централне Европе , управо области између Балтика и Балкана . То би им дало способност да утичу и на Ирце и на људе који ће касније постати западни Словени. Али Келти никада нису имали значајније дугорочно присуство на Балкану . Они су преко Балкана кренули ка Малој Азији у 3. веку пре нове ере . Њихова главна упоришта су у просторима изнад Дунава.

Подручје испод Дунава је била земља Илира. Илири и Келти су према некима повезани и названи Келто – Илири . Ово је свакако био добар траг. Ако су Илири заправо говорили истим или сличним језиком као и Келти , онда то би објаснило све сличности између ирског и српског језика , али само ако прихватимо да су и ирски и српски језик директни потомци Келтско- илирског језика и да су Келтски и Илирски били исти језик .

Ово већ постаје веома контроверзно , јер  би значило да постоји културни континуитет на простору између Балтика и Балкана који траје више од 2500 година. То би значило да постоји фундаментални Келтски културни слој у Словенској култури и да је Словенска култура настала као фузија Келтско и Скито-Сарматске културе?  Но, постоје ствари које се нису могле објаснити са келтском везом.

Прво, она не може да објасни износ речи , обичаје , и легенде из периода старог Рима и старе Грчке кроз старогрчки и латински , али могу се објаснити кроз ирску и српску културу и језик .

-Текст превео и уредио-Само –

-наставиће се –

One comment

 1. Мирослав

  Много година прије ја сам примјетио нешто што ме је фасцинирало код Ираца.
  Када погледамо њихове фолклорне игре примјетићемо филигрански тачну конструкцију везених покрета ногу код женског кола са невјероватном сличношћу код кола централне Србије. То насљедство, учинило ми се тада као случајност у два народа. Даље, позната је ирска историјска тежња за слободом и против сваког угњетавања. Није ли то доказ ирске републиканске армије која се супроставља енглезима већ вијековима. Овакав профил слободарског народа савршено се данас уклапа са Србима.
  Све остало већ горе ме увјерило у понуђеном тексту.
  Хвала
  Мирослав Поповић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s