Владан Пантелић: Ја сам ти – ти си ја


 ( У ч е ње   И с т и н с к о г  и с ц е л и т е љ а )

 

Тринаесто мудрованије из Тијаније

 *

 Данашње време сматрамо напредним због технологије која се последњих година нагло развија. Човек је стигао на Месец, а ускоро ће походити и друге планете сунчевог система. Развој рачунарске технологије иде брзим корацима. Јучашњи изум, сматран револуционарним,  данас је застарео. Развој науке и у свим другим областима, такође је значајан и убрзан.

* *

Али развој колективне и појединачне свести не иде истом брзином. Изгледа да је лакше мењати све друго осим себе. Човек је, заиста, “воћка чудновата“. Ратови, који су све суровији, нехуманији, још су главно средство решавања проблема мећу народима. И болести се, сасвим  успешно, одупиру научном, техничком и технолошком развоју. Смртност од, засад, неизлечивих болести расте, а многе старе болести,

за које веровало да су савладане, враћају се поново, са промењеном ћуди. Истински исцелитељи имају пуно проблема да схвате све тајне исцељења, све тајне човека.

* * *

Треба размишљати друкчије. О томе су говорили мудраци, мистици и све религије, али то, изгледа, нисмо разумели, нисмо ни узимали у обзир. Овај оглед (мислим на књигу Истински исцелитељ која је у завршној фази) је покушај, надам се успешан, да се проблему испуњености, сврсисходности живота, суштини исцељења, приђе са нешто друкчијм ставовима. Научна достигнућа много помажу, али, бар засад, то није и довољно. Одлучујућа је свест! Треба радити, на свим ступњевима живота – у обдаништима, школама, на специјалистичким курсевима, факултетима, на развоју свести и свесног постојања.

* * * *

Потребно је напустити национални, националистички начин размишљања, који је, уствари, племенски менталитет, и у својој најдубљој суштини, себичност. Глобалистички приступ у економији, политици и другим сверама постојања, није ништа друго него агресивност најгоре врсте, себичност. А себичност је одлика духовног ступња, највишег у старијеству, одакле се шаљу главни трептаји, који делују као наредбе, душевном и материјалном ступњу. А себичност је увек себичност, ма у коју форму била увијена. И увек производи себичност, односно болест. Себичност је, стога,  највеће зло, а несебичност највеће добро.

* * * * *

Човек припада човеку, не нацији,не племену. Човек припада Космосу, Богу. Сви људи су једна заједница, Једно.Једност се не може схватити разумом, он дотле не допире, већ интуицијом и онострањењем. Данашњи професори етике, философије, социологије и других хуманитарних наука, данашњи професори медицине, хирурзи, анатоми и други, не препознају Једност у својим доктринама. И свештеници, у својим учењима, религијским церемонијама, делују на ступњу ритуала; делују као да нису препознали једнакост- истост религија, једнакост – Једност људи. Чак и они, који имају ово знање, као интелектуалну чињеницу, живе у опсени.

Неопходно је  б и т и знање! Хеј, неопходно је  б и ти  знање!

* * * * * *

Б и т и  знање значи схватити да постоји само једна душа, коју није могућно дефинитивно присвојити као “ја“ или атман, јер је њена природа – природа Једноте – Божја природа. Душа није у нама, боље речено, није само у нама. Она је свуда, и у унутарњој и у спољашњој Васељени. Ни ми нисмо лично име, име племена или нације. Врховни Творац је створио човека по свом обличју, дајући му четрдесет аспеката различитих трептаја. То је тајна Четрдесетнице! И целокупно постојање – непостојање је трептање – вибрација, различите густоће. Истински исцелитељ то зна, и зна да се природа Бога не може схватити анализом, синтезом, научном нарацијом или јаловим разглабањем кроз сукоб мишљења, већ се може видети и в и д и тиховањем, које се на Истоку зове медитација, а на Западу молитва.

* * * * * * *

Истински исцелитељ зна да све болести и сви страхови долазе због погрешног размиљања из кога се рађа погрешно деловање без љубави, а то се нагомилава и ствара неуравнотежену савест. Сваки човек је одговоран за ово пред собом, пред Богом, и мора свакодневно да се пита како је провео дан који је иза њега. Уколико му савест каже да је радио погрешно, да је повредио другога, а на то немамо право,треба погрешку да исправи.

* * * * * * * *

Спознати природу душе и Једности, услов је за обожење и коначан нестанак болести, истинско исцељење. То је главно учење истинског исцелитеља, и једини задатак свих  бића. Сви други задаци су мање важни,споредни.

* * * * * * * * *

Имајте храбрости!

Промените мисли!

Промените осећања!

Промените дела!

Будите радостни и слободни и срећни!

  1. јануар 2014. у 01:08

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s