Драган Симовић: Смишљајте, стварајте и обликујте речи-силнице и речи-крилатице!


Поигравајте се речима, поигравајте се ведсрбским језиком, како бисте ведсрбски језик подигли на виши ступањ, повезујући га са вилинским језиком и језиком плавих вилењака са звезданом лиром.

Изиђите из оквира стандардизованог и књижевног србског језика који је доста крут и условљен, иако је и такав, крут и условљен, стандардизован и књижеван србски језик и те како флексибилан, еластичан и растегљив у поређењу са иним европским и светским језицима.

Сами стварајте, смишљајте, обликујте и повезујте речи у бисер-огрлицу, призивајте флуидне и етеричне речи које ће бити неке врсте повезница између ведсрбског и вилинског језика.

Када се тако песнички и стваралачки поигравате речима које су негде на граници између разумљивог ведсрбског језика, на једној, и језика вила и плавих вилењака са звезданом лиром, на другој страни, тада ћете преко речи и језика бивати повезани са новим звезданим, космичким и животним енергијама које ће вас, истовремено, изнутра исцељивати, обнављати и препорађати.

Ведсрбски песници су дужни да кроз своје стварање и певање раде на обнављању, препорађању и проширењу ведсрбског језика, да га вазда изнова узносе на виши ступањ присуства и стварања, да га сједињују са језиком не само вила и вилењака, већ и наших белих божанстава, наших богова и богиња.

Оно што одавно чинимо нас неколицина песника вилењака и песничких вила, чините и сви ви са Србског журнала, чините то без икаквих предрасуда, без стрепње, бојазни и страха, да бисте преко речи, да бисте преко језика, и себе саме уздизали и узносили у звездана пространства.

Пажљиво читајте песме и лирске записе, превасходно Владана Пантелића, а потом и: Милорада Максимовића, Словенке Марић, Оливере Лоле Аџић, Ирене М., Анице Илић, Милице Тасић, Сокола са Велебита, Душице Милосављевић, Верице Стојиљковић и Браниславе Чоловић, да бисте осетили и схватили какве све могућности има ведсрбски језик, само ако умете да сневате, маштате и, да се играте и поигравате речима, стварајући и обликујући све нове и нове, овостране и оностране, речи кованице (неологизме), полусложенице и сложенице, речи-силнице и речи-крилатице.

Ми смо од Творца и Васељене примили многе стваралачке дарове, а да тога ни свесни нисмо.

Стога, освешћујмо, проширујмо и продубљујмо своје песничке и стваралачке дарове!

 

Advertisements

2 comments

  1. radmila

    Драги Драгане, тако је! Исписујем редовно твоје и Владанове песме како би речи песме оживеле у мени успаване Речи Рода нашега ♥ Чин писања је моћан помагач у овладавању било којим језиком. Није свеједно којим писмом ћемо писати.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s