Владан Пантелић:Поетеса Аница Илић


Данас се, песмом Душа, привремено растајемо са дивним стиховима Анице Илић, виле поезије, из Ариља. Дивна је и предивна њена поезија, предивна је и дивна Аница. Танка, висока, ведра, бистроока и лепоока, дуге косе, брзих, смирених покрета. Говори меко и лако, јасно, говори у формулама, без иједне речи вишка, одмах делује. Можемо замислити како и колико је воле деца у вртићу, за коју Аница живи и даје целу себе. То ради годинама, у свакодневним часовима са децом, посебно када прави, идејно врло раскошне, рецитале и приредбе са њима. Видим је и чујем у визији са трубом разгласивачицом која одјекује по свем Ариљу, када Аница рецитује, када позива децу да певају и глуме, чујем радосну дечју вриску, видим и чујем њихове презадовољне родитеље. Вредни малинари заустављају на трен своје радове да чују цвркут деце, да чују глас трубе. Радосно се насмеше, обришу зној са лица, и сете се да су и њихова деца васпитавана у том вртићу, па мирно настављају посао.

.

Другом приликом писаћу о Аницином брату Благоју, Витезу Праисконог Реда из мојих писанија. Он ми је, у једном животу спасао живот, погодивши из Ариља, етеричном стрелом, изалеђаша које је у мене натегао самострел, у бици на Сувом Долу у Јужној Праисконији.

.

Благоје Стрелац Ариљац ми је и помогао да добијем од Анице малу збирку песама, које се добиле многе похвале на фејсбуку и електронском гласилу – Србски Журнал.

Душа

.

Нисам ја песник
већ очајник луталица
што искру Љубави тражи
у бездану људског ништавила.
Нисам ни сневач,
јар снови моји нису снови,
већ јава моја,
што само понекад бљесне и покаже пут
кроз паучину света сатканог од незнања.
И душа сам само, будна,
на рубу света који не разумем.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s