Само: Медитације, Дар Дајбога -1


26993411_949533015203320_9104149426717659614_n

 

 

Већина људи сматра медитацијом само умно мировање, где је појединац у миру са собом, и где заправо нема мисли. Медитације нису само технике за проналажење тог унутрашњег мира и контроле сопствених мисли. Оне су древна знања, и основе духовног рада. Медитација на коју већина људи помисли је само такозвана медитација празнине. Такође се назива и основна медитација. Основном медитацијом, или медитацијом празнине се појачава концентрација, и фокус на одређену мисао, дакле мисли се не расипају. Приликом додира са том празнином, у медитацији се достиже стање такозваног транса и смиреност духа. Медитација има јако много и оне све започињу празнином. За сваку сврху (као на пример, побољшање здравља) појединац може користити различиту медитацију, или је чак и сам осмислити. Потребно је научити основну медитацију, а затим поред мисли, у духовни рад уврстити и друге аспекте. Руковање енергијама, реч (вибрацију), број и слично. Пре него што појединац крене у изучавање ових духовних знања, треба знати шта је заправо медитација. Одакле вуче корене, и како функционише.
Медитација је назив који је западни свет преузео – у ведама се ова знања зову другачије. На санскриту, dhyai.Какво је истинско значење ове речи, и да ли је то „посредовање“, или нешто друго! Како се заправо изговара, је све тема за полемисање. Разлог је то, што је санскрит, древан аријевски језик стар хиљадама година, и јако дуго није ни записиван. Толико дуго, да се данас не зна тачно како је он изгледао, али знамо да је најприближнији нашем, српском језику. Дакле, били су врло блиски у некој давној прошлости. Изговор саме те речи, би стога био, дај (меко д, дуго а). Шта се даје, дарује овде? Знање, истинско духовно знање.
Према митовима, ово знање медитација, али и целокупних ведских знања је људима подарио бог Шива. Он има, као и сви давни богови, много форми и функција, које су се мењале кроз време. Такав је случај и наших богова. Дајбог и Велес (као подземног света и чувари умрлих), Световид и Дајбог (Сунце, Светлост), Световид и Триглав….сви они у одређеном периоду имају сличне карактеристике, иако нису иста божанства.
Шива је уништитељ, дакле могао би бити и Перун. Но, то није уништење (опет и овај концепт се мењао временом) какво се очекује. То је уништење незнања, двоумљења, илузије. Шива је настао спајањем Агњија и Рудре(пламена духа и Сунца које руди), дакле делује да је Шива Дајбог, јер је и Дајбог излазеће сунце. Он се назива и велики бог, врховни међу боговима, бог који сија, који је Сунце. Све иде у прилог да је Шива заправо Дајбог,његово прво име, име које се очувало до данашњих дана. Дајбог је био врховни бог међу Словенима, бар до касног средњег века, непосредно пре прихватања хришћанства. Тада већ, ту функцију код неких народа преузимају и Перун, и Световид. Световид је код неких Срба такође преузео одређене функције Дајбога и постао врховно божанство, или се бар сумња. Но, код велике већине са сигурношћу знамо да је до самога краја, док није сатанизован од цркве, врховни бог Срба био управо Дајбог – Праотац Срба заправо. Оно Једно, или онај од којег је СВЕ потекло, је нешто друго. Дајбогов највећи дар је управо дар духовног ведског знања, па и медитација.
Један од кључних корака у медитација је транс, одлазак у дубину ума, што је мењање можданих таласа заправо. Негде сам начуо скроз сулуде идеје, углавном неких верских фанатика о трансу. Како то доводи мозак у стање слично узимању разних опијата, да фактички сами свој ум трујете овим техникама. Зато треба разјаснити транс, ум и његове мождане таласе.
Мождани таласи
Ћелије нашег мозга користе електрицитет да би међусобно комуницирале. Посматрајући скуп електрицитета свих ћелија, уочава се шаблон по коме цео мозак емитује цикличне импулсе, биоелектричне таласе, мождане таласе. Мождани таласи се могу измерити уређајем који се зове ЕЕГ (електроенцефалограф). У зависности од фреквенције на којој пулсирају таласи, издвојено је пет категорија таласа од којих свака са собом носи специфичне карактеристике. То су: алфа, бета, гама, тета и делта.
-Гама су таласи на јако високим фреквенцијама и постижу се када смо изузетно фокусирани, дакле озбиљан интелектуални рад.
-Бета таласи се налазе на фреквенцијама између 14 и 60hz. То је стање будног ума. Већина умова одраслих у добром делу дана се налази управо на овим можданим фреквенцијама. Оне нису тако лако подложне хипнозама, афирмацијама, ни медитацијама. Бета се бави логиком, разумом, размишњањем, и делањем.
-Алфа таласи се налазе на нижим фреквенцијама, 7-13hz. Ово је стање када се губи осећај са физичким телом. Звукови постају удаљени, безначајнији, као када се зарања у воду. Ово је медитативни ниво свести – транс, као и стање пред улазак у сан.
У овом стању лакше је радити са умом, остварити веће и позитивније ефекте, издавајући наредбе, или такозване афирмације. Дакле методама уласка у транс се припремате за емитовање пожељних мисли у етер. Нико не може појединцу “испирати мозак”, то је једноставн процес којим можете себе довести у стање, у којем је најпогодније извршавати афирмације (афирмације, или мантре су позитивне мисли зарад самопрограмирања сопствене свести, али и глобалне) и други духовни рад, ради усавршавања свога ума и духа. Све се то затим рефлектује и на физички ниво, на материјални свет. У алфа стање, дакле транс, се улази медитацијом празнине. Што дубље улазимо у алфа стање, ближе смо тета стању, дубокој медитацији.
-Тета се налазе на још нижим фреквенцијама од алфа стања, наиме негде између 4 и 7 hz. Емоционална искуства и део подсвести су управо у тети. Дубоке медитације као што су регресије на прошле животе, и астрално путовање су изводљиви у тети. Наравно, постоје методе како доспети у стање тета свести, мада базира се слично као и свесно спуштање у алфа стање. Потребно је додуше знатно више стрпљења и искуства.
-Делта су најниже фреквенције, стање потпуне несвести. Наиме, дубоки сан, сањарење, кома. Фреквенције су од испод 1 до 4hz.
То су основе медитација. Њихово значење и веза са нашим родом, карактеристике, и научно објашњење. Све се то савршено уклапа у оно што је истинска духовност.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s