Драган Симовић: Свет виђен са једног вишег, србског а божанског становишта


Стварност у поезији и уметности јесте много виши ступањ стварности у поређењу са стварношћу изван уметности, са стварношћу у спољноме свету.

Изван поезије, књижевности, уметности и духовности постоји само привидна, пролазна стварност која, у крајњем, нити оплемењује нити обогаћује наш стваралачки дух.

Величина и вредност једног народа не мери се тиме колико је земаља, племена и раса покорио, колико је пролазних материјалних добара стекао и створио, већ каква је песничка, уметничка, културна и духовна дела оставио иза себе.

У чему се огледа вредност, лепота, узвишеност и величина србског народа?

Огледа се у миту и предању, у епској (јуначкој) поезији, у народним причама и бајкама, у песми и игри, у србском колу и јаворовим гуслама, у србском језику и писму.

Заиста вам кажем: није битно колика је и каква је србска земља, србска родина, већ колика је и каква је србска душа, колики је и какав је србски стваралачки дух.

Када ствари сазерцавамо са једног вишег, србског а божанског становишта, тада можемо рећи и овако: седам милиона расних Срба и Србкиња више вреди него седам милијарди свих оних дивљих народа и родова који иза себе нису оставили никаква песничка, књижевна, уметничка, културна и духовна дела.

Уосталом, само тројица расних Срба – Тесла, Пупин и Миланковић – вреде колико читав свет, колико васцело словесно човечанство!

Advertisements

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s