СРБИ, ВЛАСИ И РУМУНИЈА


Од Владислава до Николе

Данашња Румунија се тренутно налази у жижи европске јавности због наводних слободарских протеста широм земље, демонстрација против легитимно изабране владе ради неспремности исте да се строжије обрачуна са раширеном корупцијом. За разлику од 1989. године, када су масовни протести довели до киднаповања и ликвидације председника Николае Чаушеског и супруге, садашње демонстрације предводи и подстиче сам председник државе – Јоханис Клаус, иначе етнички Немац.
Србија, као историјски пријатељ и сусед, као и некадашњи савезник Румуна и њихове државе, је животно заинтересована за геополитичку стабилност ове огромне територије са којом има заједничку речну и копнену границу. Такође, ове две балканске државе уједињује и заједнички интерес у мирољубивом решавању свих отворених питања мањина: статуса аутохтоних Влаха и Цинцара у Србији, етничких Румуна у Војводини, као и сербске мањине у самој Румунији. Како бисмо лакше појмили димензије ових проблема, нужно се морамо вратити у даљу и ближу прошлост јер ће нам само такав приступ омогућити непристрасно сагледавање и историјски праведан суд о горе наведеној етничкој заврзлами. Зато, пођимо прво од чувене 1948. године , на стогодишњицу такозваних националних револуција деветнаестог века. Који су били стварни разлози југословенске „издаје“ у односу на тадашњи руски блок, и каква је била геополитичка ситуација по окончању Другог светског рата?

Цео текст: https://facebookreporter.org/2018/02/19/srbi-vlasi-i-rumunija-od-vladislava-do-nikole/

 

Коментар тексту – Владан Пантелић-

Историја (Хистерија) лажљивица и Повесница Истинозборка…

Ко се држи школских знања из историје, о њој не зна скоро ништа. То “знање“ заузима много меморије у нашим главама, а све што није истинито, шкодљиво је, вирусно је!
Званични историчари служе за заташкавање истине. Раде то врло успешно много година. Реч – успешно, по питању тз. историјске науке у Србији – треба превести као – отровно, замајавајуће, лажно, омамљујуће, итд. А лажи историје направиле су огромну штету…

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s