Задруга


12003380_411472049064017_9122905683646473405_n

Задруга – национална, антиклерикална пољска организација, залаже се за враћање старој вери и вредностима, насупрот модерном свету, и католицизму. Основао ју је Јан Стахњук, 1935. и на самом почетку је бројала 300 људи.
Стахњук је хтео да се одупре „опасности између две ватре“, са једне стране Немачке а са друге стране бољшевичке СССР. Сматрао је да су западни Словени у таквом положају због утицаја католичке цркве. Био је против планираног цепања Пољске између Немаца и Совјета, и тежио је уједињењу западних Словена против заједничког непријатеља, под заставом Родне Вере и зарад опстанка и одбране словенства. Желео је да обнови предхришћанску традицију и веру Словена, тврдећи да само уз њу Словени могу остварити напредак. Сматрао је да све напоре треба уложити у стварање јаке и националне државе. Све ово време међуратног периода организација „Фаланга“ је делила идентично мишљење, о економском уређењу земље. Такође, залагао се за повратак еугенике, јер ју је сматрао битним фактором у очувању крви и напретку расе. У периоду од 1937. до 1939. Јан Стахњук је заједно са својим сарадником, публицистом Антонијем Вациком, објављивао магазин „Задруга“, који је угашен после рата. Такође, после рата Стахњук је написао неколико књига и одржавао тајне састанке са члановима Задруге, све док их комунистичка влада није оптужила за „фашизам“ и забранила. Чланови су затварани без основа уз бесмислене оптужбе за „окултизам“, „сарадњу са окупатором“ или чак „шпијунажу“. Занимљиво је и то, да је још за време рата Стахњук био оптуживан за заверу против вође југословенских комуниста, Јосипа Броза Тита, и пољских комуниста Спихалског и Гомулке.
Током 1956. Задруга се поново обнавља, оснивајући мало интелектуално друштво, а овога пута духовни вођа Задруге је био Антони Вацик. Циљеви остају исти – обнављање идеје пољског национализма, словенског јединства, и буђење пламена родне вере, која се вековима налази испод пепела католицизма. Но, околности су биле такве да, окупирана од стране комуниста, Пољска и њен народ остају у тами све до престанка утицаја источног блока у Пољској 1989. када, на жалост, на сцену долази тзв. „демократија“, и неолиберализам, али и оснивање нових пољских националних и родноверних организација, на које је утицала Задруга и дело Јана Стахњука и Антонија Вацика. Тако преживели чланови Задруге оснивају издавачку кућу „Wydawnictwo Toporzeł“, која се бави родном вером, пољским национализмом и словенским идентитетом, чији је главни и одговорни уредник Ждислав Словински, затим и остале групе попут: Unia Społeczno-Narodowa, Zrzeszenie Wiary Rodzimej, Stowarzyszenie na rzecz Tradycji i Kultury „Niklot”, Stowarzyszenie Młodzieży Patriotycznej “Świaszczyca”, Zakon Zadrugi “Północny Wilk”, Nacjonalistyczne stowarzyszenie „Zadruga”(основано 2006. у Вроцлаву) чији је оснивач Дариуш Петрик, затим Front Narodowo-Robotniczy и Tygodnik Ojczyzna.

 

Извор: ФБ Страница Српски родноверни националисти

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s