Радмила Бојић: Ако човек није ПАЖЉИВ и ако занемарује јасно упозаравајуће знаке, осећаје своје душе, ако не слуша своју интуицију, нема му спаса!


РАДМИЛИН КОМЕНТАР

НА ЛИРСКЕ ЗАПИСЕ

„НИШТА НЕ СВЕТУ НИЈЕ ОНАКО

КАКО НАМ СЕ ПРЕДСТАВЉА“

Истина је што збориш, Драгане! Ништа на свету није онако како нам се представља. Ваља нам десеторе очи отворити… слушати себе, свој осећај. Прилазе нам утваре као верне копије оригинала који носимо утиснутог у себи. Ако човек није П А Ж Љ И В и ако занемарује јасно упозоравајуће знаке, осећаје своје душе, ако не слуша своју интуицију, нема му спаса! Бог упозорава, шаље јасне знаке да нешто није у реду, да је опасност по душу… али је мађија моћна, а моћ јој даје баш та наша потреба, наша чежња за очарањем, потреба да смо блиски са драгим нам бићем!
Другима је чудно како сте уопште са таквим партнером. Отворено вам то говоре. То је још један начин да вас се упозори да је враг однео шалу.
Причам из свог искуства. Пришао ми је пре двадесет и кусур година висок, витак, леп млад песник, момак Херцеговац! Идеалан спој човека из природе, са села, који је овладао животом у граду, техником, постао је инжењер, а кроз песму је настојао себе да изражава. Позвао ме да погледам његове стихове, вреде ли чему, те да га подучим како се стих бруси…..савршена замка за мене, студенткињу књижевности која једва чека да јој се појави Јесењин њених дана ☺☺☺ Није било шансе да замку промашим! Примила сам се само тако, и свим срцем својим га пригрлила и пустила у свој живот. С а м О О б м а н а је ступила на престо свој, а ја сам јој била верна слушкиња. Врзино коло је заиграло. Збогом памети! Систем „вруће-хладно“, „хоћу те-нећу те“ је савршен начин да вас тама пороби. Патња је неминовна. И нека је. Без ње би избављење било немогуће!
Али, не лези враже, толико је лепоте и дивоте добио од мене тај непознати назови песник, да ни он није знао шта га је снашло! Ми смо се нашли у Андрићевој причи о Аски и вуку, а да тога уопште нисам била свесна, а можда ни он.
Отишао је од мене. Али се изнова и изнова враћао по свој плен. Чак и кад сам прогледала и јасно ми било да је тај човек невоља ми послата, онда се нада укоренила да ће се „некако“ све преобразити.
Ја преживех јер ме Бог спасао. Тачно знам тренутак, кад ме се питало хоћу ли и дље у том колу да играм. Никад нећу заборавити свој глас којим сам рекла НЕ тој опсени.
Пишем ово јер можда некоме послужи да препозна своју заблуду, своје робовање самообмани… Толико сам била ископнела, од живота одустала, мозак ми се поцепао, душа у црно завила.
Преживела сам, мислим сад ја, јер сам дете са села, окренуто раду и при-роди. Рад ме исцелио и кроз то ме Бог водио да ми се у души и глави разбистри, да ми могу прићи духовници, од Рода послати оваквим несретницама као што сам била ја. ПриРода је при Роду нашему. Она ме је себи звала и дозвала♥
У једном тренутку невероватно сам заволела Кантарион… где год бих се окренула Кантарион је био ту, као биљка, као слика, као уље, као цвет… видљиво је било да се нешто чудесно дешава…. и ја сам пошла за Кантарионом… брала сам га, пила чај , гледала га сатима, радовала сам му се и потајно разговарала са њим…. онако у себи…. Кантарион који ме извео из омаје, опсене и лажи, мој љубљени Кантарион довео ме је до травара и његове жене… почела сам да радим са њима, да берем, слажем, сушим, сецкам и продајем лековито биље…. Боравила сам и живела у кући травара са 120 врста лековитих трава!!! Мирисала је кућа на ливадууу, на цвеће, траву, на шуму, на поток, на Живот сами који ме није остављао нииикаада ♥ Дуг је то излазак био из таме на светло…. Душа је дуууго болееелаааа…. Нисам хтела ни „П“ од песника да чујем, видим… јер су ми сви песници постали обмањивачи и опсенари који немају додир са Истином и Животом….А онда је дошао послом код травара и у мој живот ушао један тих и миран столар који никад није писао песме… њему се могло веровати јер тај није живео животом од обмана и лажи, но од својих руку. Дрводеља драги. Мој плавооки ♥ Родила сам ћерку, породицу смо стекли, отишли из града на село да живимо…
А онда ме живот одведе у школу да радим, да предајем србски језик и књижевност! Да причам о песмама и песницима! О, Боже, која је то смехотресна олимпијада била! Сви песници су били пропуштени кроз мој лични „рендген“… мало који песник из читанки је прошао тај „срашни суд“…. а за дивно чудо, и ученици су слично осећали и искрено причали колико су им стране и непојмљиве већина песама и прича које их учимо у школи! Славили смо само песме које су душу нашу разгаљивале, а остале смо претрчавали колико само да ђаци знају да постоје, ако нас посете инспектори ☺
Једино што нисам престала је да певам и плешем….. Песници и песме су била једна завршена епизода у мом свету☺Живот се наставио…
Кад, гле чуда! Ето ми недавно живот доведе записе и песме Драгана Симовића и Владана Пантелића! Главом и брадом Песници! Вилењаци! Куц-куц….има ли кога да глас наш и Реч нашу чује од Рода нашега?….И ја их чух!!! То нисам могла да не чујем! Силнице, моћнице, буднице…♥ Речи драге мени знане, у сусрет су ми долазиле кроз њих двојице као лица знана, као најмилија и најдража бића…. ♥ срце ми је од радости играло….♥ усудих се да поново отворим срце за поезију – поверовах да кроз њу Живот и Лепота истинска могу да зборе…Па још препознах да сам и сама од њиховог вилинског Рода… Ником се ни не усуђујем да причам о овоме, да ме не прогласе лудом женом… Само знам да моја душа дан и ноћ певуши једну дивну арију: Ох, како си леп, Господе! Како су Лепа дела твоје Љубави! Здравље моје, Снаго моја! Мој Господе Свети! Помилуј ме, исцели ме, избави и спаси, да бих Тебе прославила у себи кроз ближњег ♥♥♥

РАЗЈАСНИЦА: Да се зна да је тај назови песник Хрват, католик.

Advertisements

3 comments

 1. dragansimovic

  Радмила, душо и снаго моја, благодарим ти за ове предивне лирске записе!
  Док сам данас тиховао на Истеру, пожелео сам да управо о овом пишем.
  Вратим се дома, укључим лаптоп, отворим Србски журнал, и – гле, чуда! – ти си већ записала моју визију.
  О, како сам се обрадовао!
  Схватио сам: били смо, нас двоје, у трену мојега тиховања, повезани преко звезданог космонета.
  Знај да ми се то често, и све чешће, дешава и са другим – мени сродним и милим – душама.
  Радосна, дивотна и благословена била!
  Улази све чешће у моје снове и визије и, пиши уместо мене!

 2. Radmila

  О, Драгане, чудесан дан је данас био. И ја сам јутрос осетила да сам присутна у истовремености по томе што сам приметила да се дешава оно што именујемо као синхроницитет, а то ми је и те како познато стање побуђености духа кад ваља бити пажљив и препознати шта ваља чинити, јер се Божије двери отварају и пружа се прилика за делање. Томе сам се давно научила уз Спасоја Влајића, баш у време кад је тамна сила ударила на ме. Тад је могуће препознати матрицу догађаја, која се кроз временске слојеве спирално одвија доводећи позване душе да учине оно на шта су се заветовале да ће урадити. Свесно присуство у догађају, искрено срце и молитва да на Земљи буде као и на Небу је оно што сам чинила. Увек сам изговарала Његошеве речи из Вијенца „Нека буде што бити не може“ јер је на тајанствен и тајинствен начин Његош био вазда присутан у мом животу, а особито у то доба. И било је оно што није до тад могло бити – душа се избавила из чељусти зла! Имам осећај да се то пресликало на многе друге временске линије, те да се по принципу огледања великог у малом и малог у великом направила пукотина у сфери обмане и лажи не само у мом животу, но и много више од тога. Сви знаци су упућивали на то. То сам осетила кад сам прочитала твој запис – као да си писао о мени. Позив је био јасан и ја сам се одазвала на њега. Дивно је што си присутан. Љубим ти душу пречисту, Вилењаче љубљени!

 3. dragansimovic

  Предивно, Радмила, предивно!
  Твоји и моји лирски записи се на тако чудесан и дивотан начин преплићу, прожимају и узајмно узносе у звездане висине,
  У ово позно доба ноћи, успех да објавим твој и свој текст.
  Време је за тиховање и спавање.
  Жива и благословена била!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s