Драган Симовић: Како би било лепо, красно и дивотно, да сви ми боравимо у истом селу!


Како би било лепо, красно и дивотно, да сви ми, сви ми окупљени око Србског журнала, боравимо у истом селу, рецимо, у неком банатском селу које подсећа на древне вилинске гајеве.

Тада бих се са сваким од вас сусрео онако како доликује – лицем у лице, очи у очи, образ уз образ, душа уз душу – са сваким од вас понаособ продиванио и кафенисао, успут запилио и лулу дувана – јер у томе, заиста, уживам као сваки плави и ветропирни вилењак – и, да знате само – која би то божја лепота и милина била!

Сваког јутра – да неким чудом сви ми боравимо у истом селу – кренуо бих неком другом улицом, неким другим сокаком, на кафу и дуван: код Марка, Александре, Милице, Радмиле, Сокола, Владана, Верице, Вере, Ирене, Мирослава, Браниславе, Душице, Светлане, Драгане, Јадранке, Милорада, Милана…

Кад већ није тако, онда ми не преостаје ништа друго, него да се са сваким од вас, понаособ или скупно, сусрећем у својим мислима, сновима и визијама, те да замишљам како већ седимо у неким вилинским и вилењачким вртовима и, диванимо онако како само богови и богиње између себе диване, док седе на белим, руменим и пурпурним облацима подно Звезде Разјаснице.

Заиста, желим да се сретнем са сваким од вас, но не знам где, када и како!

Свако од нас, свако биће сушто, има свој животни ритам-РТАМ, свако је од нас јединствен и непонвљив, свако је од нас, битних и суштих, свет и васељена за себе и по себи.

Кад ја могу, ви не можете; кад ви можете, не могу ја, и, тако се, гле! вртимо укруг.

Ви не можете због посла, дужности, задатака и обавеза, а ја не могу због година (јер сам старији и физички немоћнији од свих вас), због преосетљивог ми вилењачког тела које никада не беше саображено са овим светом, те све теже, мучније и болније подноси градску гужву и буку, асфалт и бетон, смог и енергетске ударе тамних небића којих су, у овом времену, сви велики градови препуни.

Но, за утеху, имамо Србски журнал који доживљавам као наше вилењачко и вилинско село, као наше село у визијама и сновима које будан сневам.

Advertisements

2 comments

 1. Соко са Велебита

  Песниче драги и врли , како су сви твоји Снови и Визије величанствени, тако је и овај твој сан величанствен, да сам се просто озарио и мислим да ми је на трен застао дах од узбуђења.
  Овакав САБОР Белих Срба био би од изузетне важности и користи за све нас . Верујем а у то сам и сигуран да можемо у наступајућем и не дугом временском раздобљу, смоћи снага и времена и договорити се о оваквом једном догађају и као што ти рече да се погледамо лицем у лице и очи у очи.
  Нека сви који ово прочитају од Белих Срба, дају своје мишљење и предлог, како да се ово оствари.
  Моје мишљење и сан о овоме САБОРУ јесте , да то буде негде у природи богатој зеленилом уз неки поточић или језерце, рађе него у некој биртији или кафани . Што се тиче времена када би се ово догодило ја ћу се прилагодити већини. Што се тиче нашега драгога песника ја ћу се постарати да га обезбедим ма где год то било на тлу Беле Србије . Од мене толико . Здраво Живо !

 2. Radmila

  Нек се жеље срца твог увек остваре, мили Драгане! Можда смо сви ми већ становници неког села на некој Вилинској планети – па се окуписмо по договору само нама знаном…♥ дозвани твојом песмом која пева радост срца наших, песмом језика дома нашег из ког смо давно отишли… у којем је жив сан будног Вилењака чистог и храброг срца, сан у којем Васкрсавају Бели Срби овде у Србији…♥ С пролећа су нас децу на селу жене обавезно водиле у шуму! То је било неписано правило. У старој великој газда Којиној шуми била је воденица на речици Жеравији. Певало се и играло, јурило по шуми, пењало се по дрвећу…брали смо цвеће и правили венце којима смо се китили опијени од радости и среће јер смо у шумииии♥…. Нека и наш сусрет буде у шуми, крај Истера.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s