Драган Симовић: Према језику и речима морамо бити веома одговорни!


ИЗ ПОЕТИКЕ

ВИЛЕЊАКА СА ЗВЕЗДАНОМ ЛИРОМ

Према језику и речима морамо бити веома одговорни!

Какав однос имамо према језику и речима, такав однос, зацело, имамо и према својој души.

И, то је Закон!

Немарност према језику и речима, јесте немарност према нашему бићу и суштаству.

Зато што језик и речи обликују нашу душу.

Упамтите: ништа тако не обликује нашу душу као језик и речи!

Не слика, не музика, како то већина мисли, већ управо језик и речи.

Све ведске духовне науке, нагласак стављају на језик и речи!

Какав однос имамо према ведсрбском језику и писму, према ведсрбским речима и знаменима, такав однос имамо и према Роду и према Родини – Домаји, Отаџбини, Држави.

Давно сам то освестио: они Срби и оне Србкиње који су равнодушни према ведсрбским речима, према ведсрбском језику и писму, бивају равнодушни према свему Србском.

Штавише, језик нам најбоље открива ко је на којему духовном ступњу, на ступњу духовног, свесног и звезданог развоја.

Језик нам, надаље, открива све битно и сушто у нама.

Мој врли пријатељ, Владан Пантелић, шамански исцелитељ и ведски посвећеник, тврди: да језик, да речи које изговарамо, указују и на наше откривене или прикривене, притајене и подмукле болести. Њему је некада довољно да чује нечији глас, па да одмах утврди, да ли је тај човек здрав или болестан; чак и од којих све болести болује, које су му чакре рањиве и угрожене.

У младости сам често путовао, путовао сам и кад треба и кад не треба, путовао сам свакојако, а најчешће „на палац“ илити стопом. Тих година се веома лако путовало на тај начин. Но, пре него што ћу ући и сести у нечија кола, морао сам да чујем глас онога с ким ћу путовати.

Некада ми је била довољна само једна једина реч, да бих знао: да ли да улазим или не улазим у кола!

Научио сам рано – а да не знам како! – да откривам карактер, намеру, душу, дух и свест преко речи, преко боје гласа, акцента, дикције.

И, ма шта ко мислио, ја сам, у све то, посве сигуран, сигуран сам да су у боји гласа, у начину изговора, у акцентовању и дикцији – на најтананијим оностраним светлосним и звучним поткама нашега гласа – записане све тајне о нама.

(Лева обала ВедСрбског Истера, на три дана пред пролећну равнодневицу, 7527.)

(Јасновиди вилински светови Кери Дарлинготон; слике дароване од Радмиле Бојић.) 

Advertisements

One comment

 1. Соко са Велебита

  „Према језику и писму морамо бити веома одговорни“ . Ја би овде додао једну важну ствар а то је : „Према Србском језику и писму“. Ово би требало бити савршено тачно, али није. Ни један србин, се овога не придржава, нити му је до тога стало, као ни до преклањског снега, па тако ни „Бели Срби“ у које се често разочарам.
  Савршено је оправдано, употребити страну (нама непријатељску) реч, уколико немамо нашу одговарајућу а то су углавном технички изрази . Али је жалосно када се срби, па и „Бели Срби“, жацну, као да их је поскок ујео, ако их опоменеш на употребу страних речи. Имам осећај, да би се и сами претворили у поскока да ти узврате ујед јер си им повредио „величину – достојанство“ . Увек се правдају, па и то су наше речи . ЗА БЕЛЕ СРБЕ НИСУ ! Ви се и даље китите и величајте њима !
  Када би било истинског србског поноса , достојанства и самопоштовања, ни ова страница око које се окупљамо не би се звала – Србски ЖУРНАЛ – србски патриотски портал . Саплетеш се док то изговориш . 70 % станих грозних израза у овом наслову. Србство до корица , нема шта !
  Али, све ово није толико језиво , могло би то и горе, срби су у стању све да чине, када треба пљувати по србстсву, у то сам се уверио безброј пута !
  И на крају. Изузетно је важно , када користимо наше писмо и језик, да строго водимо рачуна о АКЦЕНТОВАЊУ и ДИКЦИЈИ јер без тога, свака писанија биће осакаћена !

  Здраво Живо . Нека нам је Господ у помоћи !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s