Коментар Сокола са Велебита: ОДГОВОРНИ ПРЕМА СРБСКОМ ЈЕЗИКУ И ПИСМУ


„Према језику и писму морамо бити веома одговорни“. Ја би овде додао једну важну ствар а то је: „Према Србском језику и писму“.

Ово би требало бити савршено тачно, али није. Ни један србин, овога се не придржава, нити му је до тога стало, као ни до преклањског снега, па тако ни „Бели Срби“ у које се често разочарам.
Савршено је оправдано, употребити страну (нама непријатељску) реч, уколико немамо нашу одговарајућу, а то су углавном технички изрази. Али је жалосно када се срби, па и „Бели Срби“, жацну, као да их је поскок ујео, ако их опоменеш на употребу страних речи. Имам осећај, да би се и сами претворили у поскока да ти узврате ујед јер си им повредио „величину – достојанство“ . Увек се правдају, па и то су наше речи. ЗА БЕЛЕ СРБЕ НИСУ! Ви се и даље китите и величајте њима!
Када би било истинског србског поноса, достојанства и самопоштовања, ни ова страница око које се окупљамо не би се звала – Србски ЖУРНАЛ – србски патриотски портал. Саплетеш се док то изговориш, 70 % страних грозних израза у овом наслову. Србство до корица, нема шта!
Али, све ово није толико језиво, могло би то и горе, срби су у стању све да чине, када треба пљувати по србстсву, у то сам се уверио безброј пута!
И на крају. Изузетно је важно, када користимо наше писмо и језик, да строго водимо рачуна о АКЦЕНТОВАЊУ и ДИКЦИЈИ јер без тога, свака писанија биће осакаћена!

Здраво Живо. Нека нам је Господ у помоћи!

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s