Драган Симовић: Урадите боље!


ЛИРИКА ВЕЧНОГ ТРЕНУТКА

Има у нас један сој људи – не само међу интелектуалцима, већ и међу обичним светом, мада их је највише управо међу интелектуалцима и такозваном интелигенцијом – који оспорава, ниподаштава и омаловажава све што србски уметници, песници, књижевници и ини ствараоци направе и створе.

То су дежурни критичари и критизери, људи који сами нису кадри – јер нису ни дорасли! – да било шта вредно осмисле и остваре, али су и те како кадри и у сваком часу спремни, да на нож дочекају, да се бацају дрвљем и камењем, да оспоровају, ниподаштавају и исмејавају све оно што је неко од њихових самплеменика, сунардника и ближњих створио.

Тако се ових дана, недеља и месеци дигла хајка на телевизијски серијал о НЕМАЊИЋИМА.

По њима, ту ништа, ама баш ништа, не ваља!

Немањићи су чист промашај, кажу они.

Као песник, као књижевник и уметник, одувек сам са тихом побожношћу прилазио сваком уметничком остварењу – чак и ако то дело није саобразно мом укусу, стилу и мојој стваралачкој поетици, чак ако ми се уопште не допада; а поготову према србском остварењу чији су аутори с љубављу, из најбољих намера и с муком – најчешће помоћу штапа и канапа – радили на неком делу, како би тим својим уметничким подухватом примогли и убрзали буђење и освешћивање давно успаваног, замађијаног, хипнотисаног и поробљеног Србства.

Филму и серијалу о Немањићима има што-шта да се замери.

Мени, рецимо, највише смета језик којим ликови илити јунаци серијала говоре, но, некако прелазим преко тога, и, праштам им, јер аутори овог остварења нису песници, већ неки други уметници, неки други културни посленици којима говорни и књижевни језик није толико битан као што је то песнику.

Јасно ми је, да Немањићи, нити ико од Срба тога времена, нису користили неке новосрбске речи (и то још са дорћолским акцентом), као што су, на прилику: хиљада, секретар, волим или хвала, нити су године рачунали по јудео-кршћанском календару; него: тисућа, тајник, љубим, благодарим…  и, надасве, верно се држали србског календара; а по србском календару, ми смо сада у години 7527-ој.

Осим језичких пропуста и превида, које песник одмах запажа, као и неких сувишних сцена и неуметничких кадрова, све друго је уметнички лепо, одговорно и посвећенички урађено.

Од најавне до одјавне шпице, преко уметничке фотографије, анимације, специјалних ефеката, музике, сценографије, кадрирања, глуме, нарације и костимографије све је, уистини, за једну врлодобру оцену.

Овом приликом желим посебно да истакнем савршену и верну костимографију, чиме се уз анимацију и специјалне ефекте – на тренутке, чак и буквално, дочарава дух времена од пре осам столећа.

Заиста, први пут су мајсторски урађени костими који, по свему, одговарају духу доба, времену успона и процвата Немањићке Србије.

За тај не мали подухват, заслужан је, свакако, тим наших врсних дизајнера, примењених уметника и модних креатора који су костиме за серијал о Немањићима и буквално пресликали са србских средњевековних фресака.

И, на крају, рецимо још и ово.

Са скромним новчаним средствима (кажу да је потрошено око три милиона евра), за овако велик национални пројекат и подухват – који би свуда у свету стајао бар десет пута више! – заиста, целој екипи стваралаца: уметника, сценариста, редитеља, драматурга, глумаца, сниматеља, мајстора фотографије, каскадера, статиста, те аутора музике и монтаже, ваљало би, тихо и смерно, да одамо дужно поштовање.

А онима који сав овај труд и посвећенички рад обезвређују, оспоравају и ниподаштавају, поручујем: ако сте спремни и кадри, урадите боље!

Advertisements

2 comments

 1. Радмила Бојић

  Гле, читам твој запис и управо почиње емисија о снимању серије Немањићи. Говори глумац Мићановић Драган, тумачи Светог Саву! Мићко и ја смо ишли у лозничку гимназију, генерација смо. Рецитовали смо на школским приредбама… Заиста је поштовања вредан њихов труд да са минималним средствима раде и стварају тако велике пројекте. Нарочито поштовање према раду људи иза сцене који учине да чаролија простора и времена епохе заигра пред нашим очима. Таленат тих људи се управо овим доказује. Овде на њих пљују, а свет их награђује.

 2. dragansimovic

  Опрости ми, Радмила, што тек у овај час прочитах твој коментар!
  Ето, и то ми се дешава.
  У праву си, Снаго и Радости моја.
  Жива и благословена била!
  П. С.
  А песме ћеш тек да рецитујеш, лепше и боље него док си била гимназијалка,
  лепше и боље него игда раније!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s