Пегаз


У митологији, Пегаз је био крилати коњ. Његово име значи извор, или врело, јер, верује се да, где год би Пегаз дотакао тло настао би извор. Летео је брзином ветра, био изузетно снажан, али и нежан и мудар. Карактеришу га јака копита и моћна крила.

Водич му је била доброта и чисто срце.

О њему постоје многе легенде. Једна каже, да је био син Посејдона и Горгоне Медузе. Дуго је био у утроби своје мајке, али га је ослободио Персеј тако што је Медузи одсекао главу. Заузврат, Пегаз је помогао Персеју да победи морско чудовисте Кета. После тога, он одлеће на Олимп. Тамо је помагао Зевсу тако што је разносио муње и громове.

Друга легенда каже, да је са својим братом Хрисаором Пегаз искочио из врата своје мајке Медузе, када јој је Персеј одрубио главу, а помиње се и верзија да је настао из земље на којој је проливена Медузина крв.

Пегаз јесте рођен из Зла, али представља његову супротност. Овај носилац муња, нежан и мудар, створен је да лети на висинама, али у земаљским понорима отвара изворе живоносне воде. Обитава на планини Хеликон, у непосредној близини Муза, бића која су тесно повезана с креативношћу. Коначно се сместио у висине, да сјајем својих звезда у ноћи осветљава градове и путеве (Зевс га је претвотио у сазвежђе).

Биће које постоји и не постоји, сви знају за њега, а нико га у стварности није видео. Дакле, у питању је нешто лепо, добро, сјајно, али неухватљиво – онострана лепота налик средњевековном Једнорогу. И као што Једнорога може да припитоми само чисто срце девице, тако Пегазом може да овлада само јединствени принцип високе креативности.

Из Пегазовог крила пало је на Земљу једно перо….Тако је настао град Тарсус.

У митологији Словена такође, појављује се бели крилати коњ Дажбог је сваког јутра на белом коњу или у кочији обилазио небо, док је увече умирао или одлазио у загробни свет, да би ујутру поново васкрсао.

 

Извори – “Мит о Пегазу” Изложба Снежане Петровић – http://www.starisloveni.com/Dazbog.html

Pegaz | Konji ta divna stvorenja – https://nikolicjelena.wordpress.com/2008/11/26/pegaz/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s