Жељко Стрика: ВАСКРСЕЊЕ СРБИНОВО


Христос вјековима поручује
Ја смрћу сатрах смрт
И православни Србин се 
Вјековима држи уз Њега
И вјековима га убијају
И покушавају у њему убити Бога
Без успјеха
И боје се Србина таквог
Јер знају да је он такав
Као и сам Христос
Непобједив
И сатире
И непријатеље 

И смрт
Па нуде Србину сва блага овога свијета
Кажу дођи и узми све 
Дођи
Aли без Њега

А православни Србин неће
И не може
Јер он вјековима 
Живи умире и васкрсава
Са вјером у Бога 
И са узвиком 
„Христос Воскресе“
На уснама

Advertisements

3 comments

 1. Жељко Стрика

  http://www.ceopom-istina.rs/politika-i-drustvo/beseda-na-vaskrs-1946-vladike-nikolaja-velimirovi-a/

  „….Стара православна вера у васкрсење распетога Христа, и распете правде уопште, често је потврђивана и подмлађивана легионима нових и све нових мученика српских за Христа. Ево једног из многих примера нашег времена и нашег поколења:

  Кад су безбожни властодршци постројили у Краљеву 2200 грађана, разног узраста и пола, ненаоружаних и невиних, да их стрељају због 22 њихова војника погинула у борби са националним српским четницима, тада један богомољац, Драгослав, црквењак наше катедрале, стојећи у строју, узео је да мирно чита Нови завет. Приметивши да ће непријатељ убрзо да пуца из митраљеза, он затвори свету књигу и метну у недра, па онда викне из свега гласа:

  „Не бојте се смрти, браћо, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!“

  На то из две хиљаде грла као из једнога разлеже се одговор као олуја:

  ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

  У том плотуни загрмеше и 2200 хришћанских тела оборише на земљу, док 2200 душа узнесе се у небесну војску мученика за веру Христову. Јер макар да је неко од њих и грешан био, као разбојник на крсту, отишао је у Рај зато што је пред смрт признао и исповедио васкрсење Христово.

  То су све моја духовна чеда, из моје тужне резиденције. Кам да сам и ја са њима с таквом славом отишао из овога света у бољи! Али судба Божија није то хтела. Него ме оставила да се мучим и преживљујем муке свога народа.

  Но ја вам овим не казујем историју жалости, но историју славе вашег народа. И уздржавам се да вам говорим више, да се не би погордили. Јер знајте да врлине предака не спасавају небрижне потомке. Потрудимо се зато бити до смрти на духовној и моралној стражи да би се одржали на висини наших крстоносних предака.

  Честитајући вам данашњу славу вашег храма – славу над славама свега хришћанскога света – ја похваљујем вашу љубав према Христу и вашу народну слогу. Растите у тој љубави и утврђујте ту слогу. Поштујте свога неуморног владику и свог вољеног новог пароха рођеног у мојој епархији као и све свештенике духовнике. Не обазирите се ни лево ни десно него напред правим путем Божијим. Да би заслужили улазницу у небеско царство Христово, коме су се приволели сви крштени преци ваши, да би се удостојили великог Састанка са Христом и својим мученичким рођацима из давних и нових времена. А шта је слађе од тога састанка? И да би стали у строј безбројних војски анђелских и светитељских, па у хору с њима славили вечну победу Христову над смрћу певајући:

  Христос воскрсе из мртвих, смрћу смрт попра и мртвима у гробовима живот дарова.

  Христос воскресе, браћо и сестре!

  Христос воскресе, радост донесе! „

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s