Роса Србкиња Олсен – Светла мислима, речима и сновима твојим – народе мој!!!


Извод из писма Росе Србкиње Олсен, ,која живи на једном од острва Данске, далеке прапостојбине Срба.

….Знаш о чему се управо ради –  ми из мога краја, смо говорили, тј.моја старамајка је говорила,  ОРАТИСМО – уместо говорисмо а никада није нигде путовала из свога села.  Друга моја старамајка је за храну говорила МАНЏА, (по  талијанској речи манџаре) а исто нигде није била сем до Војводине и назад за Лесковац.  А мени, од како сам почела да читам онај СРБСКО-СРБСКИ речник Дамјановића,  су се потпуно отвориле очи.  Ми јесмо ЗАИСТА народ најстарији и  СВИ јесу, из ЦЕЛЕ европе КРАЛИ наше СРБ-речи и мало их преправљали, па их после називали ”својима” –   као да ми никада нисмо постојали, и зато сам за сада, само дала наслов мом будућем писању а тај наслов овако звучи:

        ОРАТИМО ДА НЕ ПАТИМО

Када немаш са ким да проговориш на мајчинском језику, онда патиш, али патиш тихо у себи, па онда почнеш да разговараш са птицама, јер њима је свеједно који језик говориш –  оне те разумејуу на неком другом плану…

Морам  описати  смешну ситуацију око мог сребрног галеба ( сребрни се зове пошто је велики као орао скоро) који зна да слети на моју терасу и  хоће само сланиницу да једе. У једној чинији имам и воду да пије а понекад и опере свој кљун. Али, пре неки дан је видео, да ми долази и једна мачка луталица и  пије воду из његове чинијице, и замисли, толико се наљутио,  да када је мачка отишла,  слетео је, и својим великим кљуном  ухватио руб чиније,  подигао  2-3 пута и онако треснуто враћао на терасу. Било је тако, да је вода прштала на све стране – љутио се.  Раније сам имала једну малецну стаклену чинију за млеко, за ту исту мацу, и замисли, из љубоморе је узео ту чинијицу кљуном,  просуо млеко,  однео на кров, да ја не могу да је дохватим.  Па ко то каже, ко то лаже да су птице глупе, када видимо људе који буље дан и ноћ у тв или у своје мобилне као зомбирани….

    Ето надам се да ће ова мала причица о птицама те  развеселити –  велики поздрав од Росице и све најбоље, народе мој!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s