Вера Розалија: ДЕЛА ЖИВЕ, ДЕЛА ОСТАЈУ ИЗА НАС…


О, Песниче Вилењаче драги!!!
 
Псеудоним или не, добра књига и добро штиво нађу свој пут до срца читалаца. 
И шта је важније? Порука која остаје записана или онај који је поручио?
Име иза пера, је можда и најбоља назнака, ако узмемо у обзир таленат којим су писци обдарени и који је однекуд долетео до њих!!! 
 
Дела живе, дела остају иза нас. Име је тек пролазни натпис и ознака онога који је дело у надахнићу написао, кроз којег је порука стигла. 
Да ли име, на овој Земљи, носе људи невољно, јер су им га кумови и родитељи одабрали, а да се са њима нису договарали о томе, или можда имају право да сами себи по суштини својој ,надену име, које на крају крајева, они носе, онако како сатреперавају са сопственим бићем? 
Можда је најмудрије – (заиста, шта је име?) да цитирам: „Име није ништа – оно што називамо ружом, слатко би мирисало и с другим именом.“
Друго мене брине!!! Не досећају се „писци“, (при чему мислим само на свој Род) да је реченица заокружена, завршена мисао, негују садржаје без почетка и краја, утичу на омладину и потомство, уводећи неред у писану реч!!! А знамо да се примером учи.
Имала сам прилику да једног таквог „писца“ питам, откуд му та идеја? Рече ми да је идеју добио „из канала“. Права реч!!! Ко је њему из канала ову помисао шапутао, ко је могао из канала на њега упливисати, ко га је наводио? 
Уводи се овакав начин изражавања – скрнави језик, о подацима колико има неписмених да и не говоримо!!! 
Ласно је научити, тешко је одучити – додатна мука да ученицима појасним, да се не уводи збрка и неред у писану реч, наводим примере о лепоти и јасноћи реченице – користити тачку, користити зарез. (Ах, „говори српски да те цео свет разуме.“)
Чистуница или не, престрога или не, но, лакше ми је да делам тихо, неометана, избегавајући нападе тобожњих и вајних „Срба“ – а надиру, има их на жалост који на сваки начин речју урушавају Србство, неосвешћени и упливисани „каналима“.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s