Драган Симовић: ПОВРАТАК НА РОДИНУ


ЛИРИКА ВЕЧНОГ ТРЕНУТКА

ВИЛЕЊАКА СА ЗВЕЗДАНОМ ЛИРОМ

(Душку Савкову, младом а пробуђеном и освешћеном Србину из Великог Гаја – потомку далеких донских козака.)

Осећам у Ваздуху, у Етру, у Дејствима и Енергијама, да је свеколики људски род захватила безвољност и безнадежност, беживотност и чамотиња, да су – ма где год да се појавим – свуда око мене утучени, ушуткани, очајни и несрећни те пуни брига и страхова људи нашега рода.

Такво је стање и овде на селу у којему тренутно обитавам.

У сеоским срединама се све много брже и лакше открива, запажа и освешћује него у граду, будући да је – буком, галамом и лажним медијским сликама – у градовима све лукаво скрајнуто, покривено и скривено од очију јавности.

Гледам како људи једноставно вену, сахну, копне и нестају, тако тихо и нечујно, попут пољског цвећа и дрвећа.

У недељу сам посетио једног младог а пробуђеног и освешћеног Србина – са чијим сам оцем ишао у основну школу – који се, јесенас, после петнаест година проведених у Канади, вратио, заувек, у ово банатско село на самој граници.

Иако смо његов отац и ја ишли у исти разред, у исто одељене, чак неко време и седели у истој клупи, он се од детета дружи са мном као да смо нас двојица – а не његов отац и ја – школски другови.

Воли поезију и уметност, слуша руске изворне песме, чита Андрића, Јеротића, Црњанског и Достојевског и трага за ведсрбским коренима.

Када је пре петнаест година полазио у Канаду – причала ми је доцније његова мајка – најпре је са полица покупио моје песничке књиге, ставио их у кофер, а тек потом је паковао све друге личне ствари које му за пута требају.

 – Кад сам се јесенас вратио из Канаде, –  прича ми овај млад човек, док уз кафу седимо на његовој тераси и слушамо Пелагијин вилински глас а загледани у далеке и моћне крошње столетних дрвета упремасе – ломио сам се скоро око два месеца: да ли да се вратим у Канаду или да заувек останем у Србији!? А онда сам у једном трену тиховања примио поруку из дубина срца и, пресекао: не враћам се више тамо, па да ћу и гладовати и смрзавати се овде у Србији!

 – Тамо је мртав свет, – наставља Д. С. своју исповест док заједнички мотамо дуван и припаљујемо цигарете, – све је  мртво, беживотно и бездушно у том свету. Људи су роботи, сенке и утваре. Не знаш ко је мушко а ко женско, ко је човек а ко звер у људском обличју! Они благе везе немају ни о чему: ни ко су, ни чији су, ни одакле су пошли, ни куда и камо иду! Живе као гуске у магли. Имају новац, имају материјална добра, али немају слободу и немају свој живот са сврхом и смислом. Шуте, муче, раде као роботи и робови, живе наметнут и задат живот,  без поговора, без бунта, без побуне; ни о чему не размишљају, ни о чему не сневају и не маштају, јер им је то и забрањено. Рекао сам: не треба ми такав живот – који и није живот! – без сврхе и смисла, живот који се преживљава од данас до сутра, од младости до старости, живот без снова, поезије, уметности, културе, визија, поетике и вертикале, живот у којему се без престанка ишчекује болест, смрт и коначни нестанак!

 – Многи од наших људи, њих око десетак, који су у оно време са мном дошли у Канаду, ископнели су и умрли убрзо, за свега неколико година, од туге, патње, безнађа и бесмисла. Кад сам то видео, рекао сам себи: враћај се, Србине, у Србију, у Банат, без повратка! Сада ме овде, у нашему селу, питају неки од оних који су пуни илузија, омаја и опсена о Западу: зашто сам се из тог канадског „сна“ и „благостања“ вратио у Србију?! А ја се шалим с њима, па им одговарам: вратио сам се због вас, мојих комшија!

(Велики Гај, наспрам Вршачког горја, лета 7527, месеца цветног, дана осмог.)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s