СИМБОЛИКА БОЈА У РУСКОЈ ТРАДИЦИЈИ


Боје су од давнина имале важно значење и симболику у свакодневном животу. У словенској култури тројство као зачетник света утицало је и на схватање боја: небо (отац) + земља (мајка) + човек (њихова творевина). По томе како је човек користио боје могло се закључити много тога о њему, као и о његовом положају у друштву.

 

ЦРВЕНА – симбол домаћег огњишта, живота и савршенства. Огњиште је приказано у облику крста или сунца, па је, сходно томе, задужено за очување здравља и баланса, као заштита од свега што је лоше. Ако сретнете у било каквим текстовима синтагме са црвеном бојом, значења су следећа: црвено сунце – дарује живот, црвено пролеће – почетак живота, црвено лето – прослављање живота, румена девојка – здрава девојка. Букет јаребика (биљка из породице ружа), црвена украсна трака у коси, црвене чизме или црвени сарафан (руска женска сељачка хаљина без рукава) такође су имали улогу да чувају здравље и подаре што више живота. Одећа црвене боје углавном се носила током празника, јер и сам празник је, у неку руку, слављење живота.

У фолклору је црвена боја симбол жене – црвени цвет представља девојчицу, маков цвет девојку, а црвено бобичасто воће жену.

 

БЕЛА – представља простор између неба и земље, симбол је светлости, чистоће и слободе. Бела у себи садржи све остале боје, па зато означава све што је чисто и беспорочно, и обједињује све на земљи. Коришћење беле боје при описивању указује на чисте мисли и љубав (бело лице, беле руке). Обично се бела користи при описивању девојке или момка чистог и доброг срца (бела бреза – добра и витка девојка). Бела боја, као и црвена, штити од нечистих сила и не допушта злу да нам се приближи. Занимљиво је да је то разлог што је столњак беле боје – на тај начин домаћинство се штити од злих мисли гостију. У том контексту треба напоменути и доњи веш, који је раније био само беле боје, што је требало да очува тело чистим и здравим, баш зато што стоји директно до тела. Такође, постељина је беле боје јер се сан аутоматски повезује са смрћу, а често се ушива и бела чипка на кревет или колевку.

 

ТАМНОПЛАВА – симболизује небо, везује се за мушкарце који славе живот и штите жену. Вода је плава, а симбол је одражавања небеског у земаљском.

СВЕТЛОПЛАВА се везује за дечака или неожењеног мушкарца, а ТАМНОПЛАВА за снагу и моћ.

Звончић – цвет плаве боје, симбол позива на састанак; незаборавак – симбол растанка; лан – мушки симбол.

 

 

МАРАМА је још један од предмета који има заштитничку улогу. Као што небо (мушки симбол) покрива земљу (женски симбол), тако и марама покрива, тј. штити жену.

Ако мушкарац поклони жени мараму, то значи да је спреман да је заштити. Симболичан је и сам чин везивања мараме – ако би девојка дозволила младићу да јој веже мараму, то је значило да је њено срце отворено за њега.

ЦРНА – ова боја има два противречна значења. У фолклору и усменом стваралаштву симбол је зла, нечистоће, лажи и смрти: црне очи – човек који жели зло, црна врана – симбол смрти, црне мисли – лоше мисли.

С друге стране, у симболици боја и примењеној уметности црна боја означава земљу, плодност и мајчинство. Црна цик-цак шара симболизује поље које није преорано, тј. неплодност, док је црна таласаста шара симбол плодности и зачетка.

Извор- info red

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s