Драган Симовић: БУЂЕЊЕ, ПОЗНАЊЕ И ОСВЕШЋИВАЊЕ


Западна цивилизација, то је цивилизација хоризонтале.

Све је у западној цивилизацији подређено хоризонтали: мишљење, размишљање, осећање, уметност, философија, наука те свеколико материјално и духовно стваралаштво.

Чак је и Време, Календар, рачунање времена, бројање часова, дана, година и векова подређено хоризонтали, односно, хоризонталној мисли и свести, хоризонталном духу и погледу на свет.

Ми смо Сварогов Род који припада цивилизацији вертикале, цивилизацији звезданих кругова, малих и великих галактичких токова-кругова, кружном протицању Времена, и стога се ми, уза све трудове и напоре наше, никада до краја не можемо разумети са људима и народима западне цивилизације.

Напросто, они и ми, то су две галаксије које ће увек остати раздвојене, и, по Замисли Творца, на подношљивом и пристојном растојању и одстојању.

Отуда свако наше приближавање – умно, духовно, културно и научно – западним људима, народима западне цивилизације, бива деградирајуће и, у крајњем случају, погубно по нас, по наш Стваралачки Дух, по нашу Свесност и Свест, по наш свеколики Живот, по нашу свеколику Животну Поетику.

Кад год се приближимо Западу, ми тада бивамо у сваком погледу губитници; бивамо интелектуално, умно, духовно и стваралачки кастрирани; постајемо интелектуални, умни, културни и духовни евнуси, калуђери ушкопљеници.

Све хоризонталне цивилизације јесу цивилизације Времена, Пролазности и Ноћи Сварога, док су цивилизације вертикале – каква је наша – цивилизације Вечности, Непролазности и Дана Сварога.

Имао сам срећу, или је то Милост Божја, да до овог суштог познања дођем још у раној младости.

Када сам то схватио и освестио, тада сам се са Запада заувек  вратио у Србију, чак по цену гладовања, смрзавања и разних других невоља.

(Велики Гај, лета 7527, месеца цветног, дана шеснаестог.)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s