Вечност – Варг Викернес


2010-10-30-Warm-Mist.jpg
 
Јудео-хришћани су се трудили да нађу мит постанка света у свим паганским митологијама са којима су се сусрели, a када не нађоше нити један, једноствано нису схватили, већ су извртали речи тих митологија и тако им створили мит о “постанку света”. Нису могли да схвате то, да нема баш све свој почетак и свој крај. Нису схватили вечност.
Ви сада можете рећи да не треба да их кривимо због тога, јер нити ми – модерни људи – можемо то да схватимо. Међутим, ми можемо да разумемо вечност али не можемо сасвим да је проникнемо. Због тога је данас један од најчешћих не-европских појмова, да све има свој почетак и свој крај. Чак и међу добрим Паганима ми можемо пронаћи ову идеју која је урезана у њихове умове. То делује као темељ код свих њихових других идеја и због тога та идеја дефинитивно ограничава њихову способност да размишљају и да виде стварност.
Древни Европски човек је био бољи од нас. Да, ми то морамо признати; Да, морамо да признамо то, био је бољи у сваком погледу. Такође је био бољу у интелектуалном смислу, и за разлику од нас, он је могао да схвати појам вечности. Због тога је стварао митове које модеран човек има озбиљних проблема да их интерпретира. Због тога што их он у ствари не разуме. Он је закључан у „линеарном времену“, такорећи. Он не види изван граница времена.
Као што је објашњено у мојој књизи „Магија и религија у древној Скандинавији“, пагански поглед на свет није линеарни, праволинијски, већ је уствари кружан, а као такав је вечан. Он се заснива на таквом схватању вечности, које ми не можемо да докучимо ни дан данас. Не постоји мит о постанку света у нашој митологији. Тамо нема почетка и нема краја. Свако рођење описано је као пуко поновно рођење; реинкарнација. То је оно што су Јудео-хришћани интерпретирали као „Сумрак Богова“ или „Крај Света“, тј. Рагнарок, а у ствари је то све испочетка, поновно рођење свега у природи, исто као и код човека – као што је објашњено у „Магија и религија у древној Скандинавији“, али још боље је описано овде„MYFAROG“.
Модерни човек реагује на ово и пита; али када је све почело? Одакле су онда они дошли? Шта је прво настало? Све ово никада није почело; све ово је одувек овде; Они нису дошли ниоткуда; Они су одувек били овде. Нико није дошао овде први; свако и све постоји изван времена, тј. у исто време, у вечности.
Човек који није успео да разуме вечност, створио је себи погрешне теорије, ми то најбоље знамо као мит „постанка света“, као што је нпр. описано у библији. Када је исти тај човек, после пар хиљада година, након што је сазнао нешто више, измислио је себи бољу идеју о постанку, такозвани „Велики прасак“, који је, наравно, идентичан „постанку света“ из библије, само што је „Бог“ био замењен са „Великим Праском“, и седам дана, колико је „Богу“ било потребно да створи свет, замењено је са „еволуцијом“. Ум тог човека је и даље заробљен у времену.
Оно што би ми требали да урадимо, иако не можемо у потпуности да докучимо вечност, јесте то, да мислимо као да нема почетка ни краја. Чак и ако не разумемо бескрајни свемир, ми можемо да заснивамо наш поглед на свет, тако што ћемо да разумемо да је он заиста бесконачан. Чак и ако заиста не разумемо вечност, ми можемо да заснивамо наш поглед на свет, тако што ћемо да разумемо да ми живимо у вечности. Нема почетка! Нема краја!
 
Како човек може само да постави тако глупо питање! Ми нисмо дошли овде! Ми смо одувек били овде! HailaR WôðanaR!
 
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s