АСТАРТА


АСТАРТА је врло древна Богиња плодности, љубави и рата. Била је са људском расом од почетка. Астарта је приказивана као Висока свештеница, врло лепа са плавом косом. Њени родитељи су Нингал и Нанна. Астартине боје су црвена и плава.

.

Била је знана Канаанцима и Сиријцима као АСТАРТЕ, Сумеранима као ИНАНА, Вавилонцима је била знана као ИШТАР, Асирцима и Акађанима – ASHTART, ASHTORETH; ASHERAH, Египћанима као ИСИС, АСХЕТ и АСЕТ–, Феничанима је била знана као ТАНИТ-АСХТАРТ и АСХТАРОТХ. Њено Угаритско име је било АНАТ.

.

Заједно са Еа-ом или Дагоном  и  Баалом, када је јудео-хришћанство ступило на сцену, Астарта је демонизована и завршила је као једна од вховних принцеза Пакла. Ова три Божанства су била најпопуларнија бића на Блиском Истоку. Њихова репутација је уништена, злобно су клеветани,  демонизовани и етикетирани као „зло“.

Као сумерска Богиња „Инанна“ била је знана као моћан ратник и њена света животиња била је ЛАВ. Скулптуре лавова су чувале њен храм у граду Нимруду.Њен свети град био је Урук, један од најстаријих градова Сумера где је имала свој храм. Имала је храмове и светишта у многим градовим Древног Блиског Истока. Њен сумерски назив „Краљица Небеса“ су украли хришћани и искористили га за своју „Девицу Марију“.

„Иако се Астарта у Сидону поштовала, не сме се заборавити да је њено име било Аштарт, име које Израелци пишу са пет сугласника ‘стрт, и изговарају вокалима сличне хебрејске ријечи „срамота“, чинећи Сидонску богињу да се појављује у нечистој форми Асторет“

 (Izvadak iz „Recovering Sarepta, A Phoenecian City by James B. Pritchard, 1978).

Астарта је такође била вавилонска Богиња. Вавилонски списи је називају „Светло Света“ и „Делитељка Снаге“.

 

ИШТАРИНА ВРАТА

.

Иштарина врата саграђена у око 575. године пре Христа, и била су главни улаз у Вавилон. То су осма од осам врата.Био је то један од најимпресивнијих споменика на Блиском Истоку. Иштарина врата, као део Бааловог храма саградио је Набукодоносор ИИ. око 575. пр. Хр.. Врата су била троструко украшена с 575 рељефа који приказују лавове као Иштарине симболе, змајеве, као Мардукове бикове као Ададове симболе. Ликови су беле и светлосмеђе боје на плавој подлози. Град је био опасан двоструким зидом с 8 великих врата од којих су свака била посвећена једном богу. (Иштарина су била северна).

 

 

Извод из текста Астарта – Извор – Завештање предака- Весна Радојловић –

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s