Богиња са много имена – ФРИЈА


Плавокоса, плавоока, прелепа Фрија је путовала у кочији коју су вукле мачке. Она је вођа Валкира ратница и Идиза (под именом Ванадис или Венедис).

Супруга бога Водана / Одина, у данашње време је углавном позната под именом ФРИЈА или ФРИГГА. (подсећа на нашу реч ПРИЈА)…

Најчешћа имена под којима се појављује у разним митологијама су: Фригга, Фрицк, Фрија, Фреја, Еортха, Ерце, Ерда, Ертха, Нертхус, Херта, Јорда (Frigga, Frick, Frija, Freja, Eortha, Erce, Erda, Ertha, Nerthus, Herta, Jorda).

Фрија је повезана са животом и смрћу, и после смрти, порођајем, а такође може да утиче на време и има јаку везу са Земљом.

Германска Богиња Земље (Earth Goddess) је била позната под различитим именима која су варирала у свакој заједници, која и даље изазива доста конфузије данас, јер многи извори користе различите називе за ову Богињу, а понекад чак и тумаче њена имена као више појединачних богиња, игноришући чињеницу да су наши преци често користи неколико имена за исту особу.

Фригг, Фрицк, Фрија, Фреја (Frigg, Frick, Frija, Freja)   и слична имена

У Скандинавији је Earth-goddess углавном позната као Фригг ( Фријо = „жена“); можемо наћи ову исту  титулу у западним германским митовима где се Earth-goddess понекад назива Фрик, или Фрија и Фреа.

Ова имена имају сличности са Фреја што значи „дама“. Еортха, Ерце, Ерда, Ертха, Нертхус, Херта, Јорд

Још једно име које се користи да означи  „богињу Земље“, што је на англосаксонском Еортха или Ертха која се помиње у неким магичним обредима.

У својој опери „Прстенови Нибелунга“ немачки композитор Рихард Вагнер користи назив Ерда који се односи на Еартх годдесс – богињу Земље.

Име Нертхус се помиње у Тацитовој „Германији“ и у преводима је једноставно преузета у том облику. Међутим, Тацитов ‘рад је на латинском, тако да је име Нертхус највероватније латинизовани облик германског имена као Ертхус или Ертха.

За Римљане су речи на страном језику често биле тешке за изговор па су имали навику да их ,,преобликују“ да би се уклопиле у латински изговор ( нешто што је познато као „nterpretatio Romana“).

Дакле, реч са почетним вокалом као што је име „Ертха или Ертхус“ може лако постати „Нертхус“ у латинском изговору, додавањем почетног Н, као и на крају речи додатак УС.

У неким германским дијалектима додавање почетних сугласника може резултирати сличним ,преобликовањем“, у том случају скандинавско име Њорд чини ЈОРД (земља) и западно- германско име Херта чини Ертха (Еартх)

У нордијској митологији богови су распоређени у две групе – богови Есира и богови Ванира. Слагали су се релативно добро све док се није појавила богиња Фреја!!!

Извор – Завештање предака, Весна Радојловић –

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s