Легенде о Језерима на Дурмитору (1)


Некада давно, Језера (данас пространа површ), била је сва под боровом шумом, лучевином. Онда, једном загрми гром, запали боровину, ватра додала, а вјетар разнио пламен по читавој шуми.

Шума је тада била пуна свакојаких звијери и утвара . Звијери су побјегле у Дурмитор, виле у облаке, а враг и вражица се склонише у језеро, насред Језера. Направише у њему диван дворац, сав од ледених кристала и ту живе и дан данас. И тако ово питомо језеро, као вражији дом прозваше Вражије језеро.

Кад се будете купали у њему и видите да је оно најхладније дурмиторско језеро, то се од вражијег леденог дворца студен шири свуда наоколо.

А кад млада девојка заплива преко Језера, смјеста искочи враг из свог дворца, зграби је и одвуче на дно у свој ледени замак. Ако је, ипак, запливало момче, онда из језера искаче вражица, зграби момка и одвуче на своје ледене одаје на дну језера.

Неки кажу да се враг обично појављује у промрачје, па чак излази и на обалу. Некада су га виђали и облику огромног парипа, а понекад се појави у виду баковитог јунца, са огромним роговима. Бак пасе на обали траву, буруче поред језера, страсно риче да све унаоколо трешти и дрхти од његовог гласа.

У језеру живи и крилати коњ црвене длаке. У дугим звјезданим ноћима, он би излазио из језера и водио љубав са кобилама из ергеле чувеног Војводе Момчила, који је живио ту у близини у граду Пирлитору. После завршене љубавне сеансе, он оплођену кобилу ритне задњим ногама у стомак, да ова не би остала ждребна. Једном приликом, баш кад се спремао да ритне једну од кобила, са околних брда искочише чобани по предходном договору, отеше му кобилу, а њега натјераше да се врати назад у језеро. Ова кобила касније ождријеби крилатог коња Јабучила, на коме је Војвода Момчило летио са Дурмитора на Пирилтор.

Извор – Дурмиторске легенде –

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s