Легенде планине Цер


Са планине Цер потиче легенда о Тројану и његових пет кћери – Косани, Ковиљки, Види и Соки. Петој се не зна име а самим тим ни град! Од ове четири потичу Соко град, Косанин град, Ковииљача и Видин град.

Тројан је иначе и локални Српски термин који се користи често паралелно са термином Триглав указујући  врсту светог тројства.

Тај неки Тројан, овај Церски, имао је козије уши и звао је бербере да га шишају и свакога, након шишања питао да ли је нешто приметио. Наивни људи, када би му рекли истину били би сасечени све док му није дошао шегрт неког берберина који му рече да није приметио НИШТА! Тај је постао његов дугогодишњи берберин али и сам, уз све већу муку долазио до Тројана јер никако није могао у себи да крије оно што ЈЕСТЕ видео – КОЗИЈЕ УШИ!

Како је приметио да младог шегрта нешто мучи, мајстор га упита о чему се ради и каже, ако не може о томе, нека ископа рупу у земљи и тамо три пута каже шта жели па нека закопа те речи земљом! Овај га послуша, уради све како му је речено, закопа своје гласно изговорене речи – “У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗИЈЕ УШИ” и миран оде и настави да обилази Тројана!

На месту где је пустио речи у земљу, након неког времена, никне врба а чобани од ње почеше да праве фруле. Како је који засвирао тако је из ње изашао стих – У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗИЈЕ УШИ све док се није прочуло до самог Тројана. Овај позва шегрта да га упита о чему се ради, а овај, поштено му каже и покаже место на коме је изговорио речи у земљу па их затим закопао! И сами направише фрулу од врбе, комада који је остао на том месту и када се уверио у истинитост његових речи, Тројан га помилова и призна целом свету оно што је била највећа тајна – У ЦАРА ТРОЈАНА КОЗИЈЕ УШИ!

Извор PLANINE / LEGENDE / MITOVI / PRIČE | PLANINA BLOG | foto: Orlovica

https://planinablog.wordpress.com/2015/03/26/planine-legende-mitovi-price/

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s