Легенде планине Радан


Ђавоља варош и Царичин Град

И за феномен Ђавоље вароши, код Куршумлије, везују се бројне легенде које ову мистериозну природну лепоту, подно Радан планине, повезују са ђавољим и нечастивим силама. Баш ту, кажу, из непознатих разлога, падају војни авиони.

Постоје две легенде везане за овај локалитет. Једна је да су фигуре у „Ђавољој Вароши“ у ствари окамењени сватови, а друга је да су те фигуре уствари ђаволи којих смо се ослободили

Легенда о „Ђавољој Вароши“ прича о скромним и вери приврженим људима који су сметали ђаволу, те им је он спремио „ђавољу воду“, да забораве на родбинске односе. Пошто су пили ту воду, омамљени мештани реше да венчају брата и сестру. Ђавољи план је покушала да спречи вила, која према легенди и дан-данас држи под својом заштитом овај крај. Вила није успела да уразуми сватове, и они кренуше са младенцима ка цркви на венчање. Она се онда поче молити Богу да на неки начин спречи родоскрнављење. Бог услиши њену молбу, споји небо са земљом, дуну јак, хладан ветар и окамени сватове са младенцима. Тако је према предању настала „Ђавоља Варош“ која броји укупно 202 земљане фигуре различитих облика и димензија.

 

У народу постоје бројне легенде о Царичином граду, међу којима је најзанимљивија она о трагичној љубави цареве кћери и лепог свињара из оближњег села. За њихову љубав везана су и предања о настанку имена околних села. Легенда каже да је град имао само једну цистерну на Акропољу која није могла да обезбеди довољно воде у случају опсаде, па је цар Јустинијан обећао своју кћер ономе ко доведе воду са виса. То је пошло за руком свињару који је са Петрове горе на Радану, преко Дели воде и Теразија, спровео воду у Царичин град. По њему је његово село названо Свињарица. Али, цар није могао да прихвати свињара за зета, па је погазио реч, упркос томе што је његова кћи заволела наочитог свињара. Царева кћи и свињар су одлучили да побегну. По једној легенди, сели су у кола која су вукли коњи, а по другој су узјахали најбоље коње и побегли из града. Прича, или боље рећи легенда о забрањеној љубави има трагичан крај: потера је сустигла бегунце, свињару је одрубљена глава, а срце цареве кћери, која није могла да преболи смрт вољеног, препукло је од туге.

Разне српске војске походиле су Радан, повлачиле се преко њега и на њему нашле спас. Према једној легенди, Лазареви војници су пре Боја на Косову заспали на Радану, а пробудили се у Прокупљу, а чудо се, кажу, поновило и у Првом светском рату приликом провлачења српске војске.

Хроничари наводе и да је Пуста река Бојник,спрским војницима помогла – да је наишла велика количина воде и подавила 400-500 Бугара.

И у Другом светском рату, догодило се, кажу, чудо. Начелник партизанске болнице, доктор Младен Стојановић наводно је запазио да баш на Радану, ране код рањеника веома брзо зацељују.

Извор- Дневно. РС- и Legenda o Đavoljoj Varoši: Okamenjeni svatovi teraju strah u kosti ...

https://stil.kurir.rs/…/legenda-o-davoljoj-varosi-okamenjeni-svatovi-teraju-strah-u-kost…

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s