Драган Симовић: Моје одрастање уз оца


НИ ДАНА БЕЗ ЛИРСКОГ ЗАПИСА

Већ по завршетку другог разреда основне школе, научио сам да гађам из пушке и пиштоља.

Мој отац, прекаљени ратник и, по чину, мајор из резервног састава, био је, у једном банатском селу на граници са Румунијом, а у време летњег распуста, задужен за сваконедељну војничку обуку.

Тих година су војничке обуке биле устаљено правило, поготову у пограничним местима.

Свако је од мушких глава, и пре и после служења војног рока, морао редовно да иде на војничку обуку – једног дана у седмици, а најчешће недељом.

Тада је у нашему дому било седам тешких пушака –  „маузерки“ и М-48 – као и два пиштоља званих „кратка деветка“.

Када би недељом поподне узео пушке и пиштоље, кренувши на гађање, отац би и мене са собом повео.

Мајка се томе противила, али би отац увек успевао да је убеди.

 Мора сваки мушкарац ово да зна, дужност му је да научи како се рукује оружјем, а што пре научи, тим боље по њега. Какав је то Србин који не уме да користи оружје за одбрану?! Никакав! Залуд му све знање и умеће, ако не уме себе и друге да брани!

Када бисмо изишли у несагледно поље које бејаше одређено за бојево гађање – са грудобранима, метама и заставицама – отац би залегао на грудобрану привукавши уза се и мене, ставио би метак у цев, придодао ми пажљиво тешку „маузерку“ те смирено говорио: зажмири на десно око, наслони десни образ на кундак, и што чрвшће стегни пушку; диши уједначено, гледај да ти у истој равни буду мушица и нишан и, када изједначиш мушицу и нишан са метом у даљини, повуци пажљиво ороз: имаш прво колено и друго колено. Између првог и другог колена заустави дах, отвори уста и, повуци ороз…

Кад је опалила пушка, сав сам се затресао. Вероватно је да је нисам чврсто држао, јер сам имао осећај да ми је одвалила раме. Отац је гледао у мене, сав озарен, и смејао се.

Сад ћемо да видимо какав си стрелац!

Кад је из рова иза мете изишао војник задужен за праћење, почео је да диже црвену заставицу. Бројали смо заједно отац и ја: један, два, три, четири, пет, шест… и, нема више!

Погодио си шестицу – одлично, сине, за почетак, ускликнуо је отац! Биће од тебе прави војник и ратник.

До краја тог летњег распуста научио сам да пуцам како из пушке тако и из пиштоља.

Отац би говорио: има једно правило, сине, што мораш и ти да знаш:

Када пуцаш из пушке, тада цев подижеш одоздо нагоре, а када пуцаш из пиштоља, тада нишаниш одозго надоле. Пре но што ћеш повући ороз, заустави дах, посве се умири и, чист погодак!

Када сам са деветнаест година отишао у војску, на свим гађањима био сам најбољи стрелац. Могао сам да погодим новчић у лету, а држећи пушку само једном руком!

Зашто вам ово пишем?

Зато што је дужност сваког оца, да научи сина да користи оружје за одбрану.

Отац који љуби сина, пренеће на њега своја ратничка искуства, знања и умећа.

Какав је то Србин који не уме себе и своје ближње да брани?! – говорио би мој отац.

И данас благодарим оцу, за сва знања која од њега примих!

Advertisements

2 comments

  1. Radmila

    У кући мојих ујака, у Рађевини, увек је у углу највеће собе стајала на кундак наслоњена пушка. У тој соби, у којој се понајвише боравило зими, где смо се сви окупљали поред смедеревца, свим укућанима је била видна, а и свакоме ко год би од гостију дошао. Пушка није била напуњена. Свикли смо на њу, као што су и сва друга деца свикла на пушке у својим кућама. Тако смо живели. Пушка је увек била при руци, злу не требало, али и да својим видним присуством одврати којекакве смутљивце од њихових неума према кући и чељадима дома нашег. Тек сам у гимназији научила да пуцам на редовном бојевом гађању. Веома успешно. Мој брат Милутин купио је недавно дванаестогодишњем сину ваздушну пушку. Да вежба. Ујаци моји небеске њиве сад ору, али пушка још увек иза кућних врата стоји.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s