Триглав, троглави бог ратник


tumblr_nn29e8p2Yf1reohnuo1_640.jpg

 

Триглав је троглави бог ратник. Словени су га замишљали као бога са три главе и златним повезима преко уста и очију, које носи јер његове очи имају застрашујућу моћ или, како тврде свештеници идола Триглава, зато да не види грехе људи, којима је изузетно наклоњен. Како год било, на његовим киповима увек су, на све три главе, покривене очи. Главе Триглава вероватно представљају небо, земљу и подземни свет.

„Божанство рођења,
Божанство загробног живота, смрти и предака и
Божанство одржања човековог живота.“

Триглав је један од најмистериознијих богова словенске митологије. Једна од теорија о његовој улози каже да је Триглав симболичкo отеловаљење самог врховног бога, у смислу дa види све (свеобухватно небо, које је Сварогово, наш свет и свет мртвих). Скоро сви словенски богови су и ратници, па делује прилично чудно да Триглав нема и неку додатну „надлежност“. Можда би најзанимљивија била могућност да је Триглав задужен за „три краљевине“, у смислу да је он једини бог који непосредно у контакту са Сварогом, а затим саопштава боговима горњег и доњег света шта је то што врховни бог жели.

У неким регијама, Триглав се не помиње већ Световид, бог са четири главе. Могућност је да је у одређеним местима митологија напредовала па је Световид изгубио једну главу и постао Триглав. Триглав је, као и Световид, добар пророк, и он своју вољу показује људима, помоћу њему посвећеног црног коња. И Триглавов вранац као и Световидов белац ништа не ради. Нико не сме да га се дотакне, сем четири жреца, који га пазе и тимаре. По један жрец увек иде за њим. Он има своје свето седло украшено сребром и златом, и оно је висило увек крај његова кипа у храму његовом. Триглав се сматрао врло склоним човеку. Начин прорицаца Триглавовим вранцем разликује се од начина по коме Световидов белац прориче. Триглав је као и богови са Рујна и Ретре, и као сви словенски богови пре свега бог рата. Неки научници мисле да је Триглав вероватно подмлађена форма старог пансловенског божанства. Он је затим и онај који облачи поља травом и даје свега поклоницима својим. Велесова књига представља Триглава као једно божанство које се појављује у три различита лика. Овај концепт преузет је из хришћанског учеја о светом тројству али и ведског учења о божанству по имену Тримурти. Божанство Тримурти чинила су три бога (Брама, Вишну и Шива) који, иако имају свој божански идентитет, заправо представљају различите квалитете једне космчке силе (стварање, одржавање и уништавање).

Такође се веровало у могућност да је Триглав стални облик Јаровида, који се само појављује у случају рата, али о томе ћемо више у његовој причи.

https://slovenskimitovi.wordpress.com/2017/11/20/72/

 

0_5ddf2_5d58af9b_XL.jpg

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s