Јапан и предаја мачева


40422143_891128107763088_231116437920415744_n.jpg

Када је Јапан капитулирао у Другом светском рату, издата је хитна наредба да сви војници морају предати своје мачеве. А зашто баш мачеве, а не ватрено оружје? Зашто су мачеви тако опасни? Чиме је то једно сечиво заслужило предност у односу на било коју пушку, против које, по логици ствари, нема никакве шансе? – Традиција.
Мачеви су у Јапану били ствар породичне традиције. Преносили су се са колена на колено и, углавном, били стари по неколико векова. Баш због те традиције и патриотизма су се Јапанци фанатично борили против знатно јачег противника и били у сваком тренутку спремни да оду у славну смрт. На овај начин, симболично им је стављено до знања да су остали без корена и да је време да раскрсте са традицијом. Дошло је до америчке окупације, а Јапан је све више губио препознатљиву аутентичност. Наравно, касније им је одузето и ватрено оружје, али тек након одузимања мачева. Многи од тих мачева су истопљени, док су неке Американци узели као успомену. Од тог тренутка, у Јапану је забрањено поседовање мачева, све док жаба није скувана. Деведесетих година су полако почели да се враћају својој традицији и да поново израђују мачеве у већој мери, али се последице окупације, која и даље траје, осећају у сваком погледу.

Зашто сам се одлучио на овакву објаву? Па зато што, као један изразито традиционалан народ, делимо судбину Јапанаца. Нажалост, и ми смо поприлично ,,скувани“, па се све више заборавља на важност традиције, обичаја и аутентичних феномена у нашем народу, док аутошовинизам никада није био јачи. Рекао бих да је постао главна идеологија свих режима. Мржња се побеђује искључиво Љубављу, па волите себе, свој народ и своју традицију. Верујте у наше буђење, које ће се, сигуран сам, десити. Питање је времена. То је једини кључ за избављење из блата у коме се налазимо. Езра Паунд, један од највећих модернистичких песника 20. века, је рекао:
,,Традиција је лепота коју чувамо, а не ланац за окивање.’

Ментални Хигијеничар
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s