Драган Симовић: САМО ЛЕПОТА И ДИВОТА ХРАНИ, ИСЦЕЉУЈЕ И СПАШАВА МОЈУ ДУШУ


ЛИРСКИ ЗАПИС О СЛИКАРУ РАДОМИРУ БОЖОВИЋУ

Резултат слика за радио медвеђа, омаж једној љубави, слике

Од детета сам осећао, да ми само лепота и дивота храни, исцељује и спашава душу, да без лепоте и дивоте не могу, и не умем, да живим у овоме свету.

Док седимо на високо уздигнутом насипу Истера, у тихом и сетном вечерњем сутону, наспрам зелених, тиркизних и пурпурних крошања врба и топола, приповеда ми, из дубине срца и суштаства, мој врли пријатељ Радомир Божовић, рођен, пре шездесет и пет лета, у брдско-планинском селу Гајтану, у близини Медвеђе.

Сликајући своје праисконе снове и визије, своје вилинске и вилењачке светове виђење, негда давно, очима сневајућег детета, светове с ону страну суморне, безличне и бездушне стварности, омајне и опсене стварности без трептаја душе и дрхата срца, Радомир Божовић је и у овим позним годинама живота остао веран својој младалачкој, невиној и чедној, флуидној и етаричној дивот-љубави, љубави која се нигда није у овај свет спустила, јер и није од овога света и није за овај свет.

У Радомиру Божовићу, сликару и песнику у души и срцу, видим и препознајем самога себе, видим и препознајем своје визије и снове, снове које вечно будан сневам и снујем, снове без којих не бих био ово што јесам, снове без којих не бих умео да живим.

Док смо Радомир и ја седели и диванили, зурећи, упремасе, у плаветне, зелене и наранџасте врхове крошања врба, јасика, јаблана и топола, и док би са Истера, на тренутке, до нас долепршао умилан и прохладан вечерњи лахор, румени се вечерњи сутон лагано преливаше у модро-зелен и тајинствен сумрак, праћен свирком ветра, трске и шаша.

Изнад нас су, на пурпурном небу, уз звонећи праискони кликтај, прелатили сребрно-сиви галебови у јатима.

Резултат слика за омаж једној љубави, слике

(Недеља, лета 7527, месеца листопада, дана седмог – по Србском календару.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s