Драган Симовић: ПОГОДА И НЕПОГОДА


 

dragan simovic 

Још сам се у раној младости питао, како то да сви ведски народи имају изразе, имају појмове, имају речи које разликују Време од времена, односно, земаљско Време, као земаљски животни ток и про-ток (овом приликом нећемо говорити о Космичком Времену!) од времена у смсилу временских прилика, а да само ВедСрби, чији је Језик Мајка свих језика, немају истородне или истоветне појмове и речи?!

Тек сам доцније, студирајући светску књижевност и истражујући древне језике, открио да све те појмове и речи имамо и ми, и то много лепше и сликовитије од других језика, само да је у нас (што се потирања и затирања СамоБитности наше тиче!) све то, из сада нам добро знаних разлога, негде, намерно и са сврхом, скрајнуто и потиснуто.

Имамо дивотну ведсрбску реч за временске прилике (коју уопште не користимо!), а то је Погода!

Будући да ми реч Погода уопште не употребљавамо, отуда злонамерни западни филолози и језикословци говоре како наш Језик није Древан Језик, јер, да је Древан Језик онда бисмо и ми били Древан Народ, а то значи да бисмо имали појам који одсликава и изражава временске прилике, нешто са чиме смо се  срели још у ПраИскони!

Реч Погода (а та реч је морала настати још пре стотину векова!) користимо само (понекад) у негативном (опречном и одречном) значењу, у смислу не-Погода илити непогода.

Наравно да наши вајни филолози и лингвисти (језикословци) намерно раде на брисању управо оних појмова и речи које сведоче о нашој Древности, о нашој Старини, да би нас пред западним светом представили као млад Народ, који је пре десетак векова, из неких Недођија, ко зна каквим чудом, слетео на Балкан!

Сваком оном ко размишља о Језику, ко познаје Биће Језика, јасно је, да испред НеПогоде стоји Погода; јер не може постојати последица без узрока; не може бити  нечег одричног без нечег потврдног!

Толико о Бићу Језика.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s