Владан Пантелић: П р о с т о р Б


Мансанман Остварени и Херувим Румених Облака седели су у уметничкој кући “Простор Б“ у Панчеву. Јасновидели су жив проток животног дејства у овом малом прекрасном духовном месту. Готово у исти мах обојица су погледали усредсређено, усредсређено у без-крај Васељене и прошаптали исте реченице:

.
Ово свето место је светлина Панчева. Около је та-ма, о-коло је та-ма. Ово место је светлина. Потом су хитро изашли на-поље и брже од муње извукли етеричне мачеве. У трену, бржем од трептаја ока, расекли су сиво руно града на све четири стране, на све четири стране, и прозборили шапат Дејствеану најмоћнијем:

.
Сада ће силнице потећи Евиним и Пановим градом и он ће бити све-тао и слободан, слободан и светао. Нека се зна да све је кренуло из “Простора Б“ који јесте и увек ће бити дејствени светионик, светионик д е ј с т в е н и.

.
Вратили су се унутра, сели на ивицу круга светионичког, слушали изворну глазбу коју је испевао народ Праисконије и Тијаније и наставили присан, чист и садржајан разговор са власником и творцем ове чудесне лепоте. Пуно, пуно брижних и уморних људи разних занимања улазило је на овај дејствени извор а потом одлазили даље, олакшани и напуњени снагом.

.

Уз осмех, и осмех ових дивних девојака и момака, радим овај посао најбоље што знам не штедећи себе, одгоговорио је Бранко Пут-ић на мукло витешко питање. -Када отсецам косе – отсецам бриге, а када увијам локне – откривам људску лепоту. Поред Радости и Лепота је изворна одлика свих бића под капом небеском, и само не-беса знају зашто су људи потопили ове особине. Вероватно је то стога што имају јако много споредних послова у свом животу, па од њих не стигну да се посвете себи. Заборављање себе је посебан облик танане себичности. Човек који се погуби у редоследу важности не може ни другоме да помогне. Не може дављеник да помогне дављенику. Зато сам ја овде. Промисао ми је дала нацрт за овај божански кутак који је и станица за песнике луталице, тајинственике и витезе исцелитеље, који овде уносе изворну Реч и изворни Звук – лекове од праискони.

.

Када се искрени пријатељи сретну, попричају о Истини и Лепоти, или прошуте, макар један трен, чудеса се сама рађају, чудеса се сама рађају.

*

П р о ж и в и !

Проживи!
Ако си мртав
Како ћеш знати шта су
Љубав, Сврха, Суштина, Извор?
Како ћеш знати
Прапочело свих прапочела?
Како ћеш знати
Жижу свих жижа?

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s