Гурђијев – Изреке о Учењу и Разумевању (4)


1Сасвим супротно, она (правила – пр.пр.) треба да буду тешка, непријатна, и неудобна; иначе она неће одговарати својој сврси. Правила су будилници који буде уснулог човека. Али човек је, отворивши очи за секунду, огорчен због будилника и пита: Зар не може човек да се пробуди без будилника?

 .

2.Додатно овим основним захтевима наравно да се претпоставља да чланови групе морају да раде. Ако они само посећују групу и не раде већ само замишљају да раде, или ако они сматрају да је рад њихово пуко присуствовање у групи, или, као што је чест случај, ако они гледају на њихово присуство у групи у прошлости, ако стварају пријатна познанства, и тако даље, онда њихово присуство у групи на тај начин постаје потпуно бескорисно. И што пре они буду удаљени из групе или је напусте самоиницијативно

биће боље за њих и за друге.

 .

3.Ако видите другог човека да је пао, када треба да хода, ви га можете подићи. Али, мада је прављење следећег корака за њега неопходније од ваздуха, он мора да направи тај корак сам; немогуће је за другу особу да то учини уместо њега.

 .

4.Али ова учења дата у фрагментима морају се сакупити заједно и посматрањима и акцијама се морају повезати са њим. Ако не постоји овај лепак, ништа се неће слепити.

 .

5.Немогуће је човеку дати било шта што би могло да постане његово власништво без напора са његове стране. Човек може само да усмерава и указује, али не може да иницира. Човек може да да другом човеку само онолико колико је он спреман да прими.

6.Човек је, у пуном смислу речи, ‘космос у малом’; у њему су све супстанце од којих се космос састоји; исте силе, исти закони који управљају животом космоса, делују у њему; стога у проучавању човека ми можемо да проучавамо цео свет, баш као што у проучавању света ми можемо да проучавамо човека.

7.Постати слободан, ослободити се ропства: то је оно чему човек треба да тежи када постане и  мало  свестан своје позиције. Не постоји ништа друго за њега, и ништа друго није могуће све док он остаје роб изнутра и споља.

 .

8.Без самоспознаје, без разумевања рада и функционисања своје машине, човек не може бити слободан, он не може владати собом и заувек ће остати роб, и играчка сила које делују на њега.

 .

9.Стога самопосматрање и самопроучавање морају од почетка, бити праћени са борбом против изражавања непријатних емоција.

10.Ако су фотографије ухваћене успешно и ако постоји њихов довољан број, човек ће видети да је његова уобичајена слика о себи, са којом живи годину за годином, врло далеко од реалности.

Превод: Артер Мион

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s