Разговор са смрћу


Краљевна Савитри бејаше једино дете краља Ашвапатија. Није се знало је ли била лепша или паметнија. Једном је пошла с пратиљама на излет у шуму. У шуми је сусрела дрвосечу у чију се лепоту загледала; и некако је знала да он по рођењу није дрвосеча. Кришом се распитујући, сазнала је, да му је име Сатyаван (онај који увек говори сатyу – истину) и да је по рођењу краљевић, а да је његова слепога оца, краља, изагнао из краљевства преварни рођак. Сатyаван је живео у шуми с родитељима и прехрањивао их продајом дрва.

Све то бејаше довољно да се Савитри заљуби у Сатyавана и да га изабере за мужа јер су јој родитељи дали слободу избора.

Када је Савитри објавила родитељима да је њен избор Сатyаван, отац се у први час запањио. Тада је позвао великога мудраца Нараду да их посаветује. Нарада је потврдио све што је Савитри испричала о Сатyаванову карактеру и удесу, но питао се зна ли она још једну врло важну чињеницу у вези с младим краљевићем. Но, сама га је Савитри пресрела питањем:

– Поштовани свече, је ли истина да је Сатyавану суђено  да умре на данашњи дан после дванаест месеци?

– Истина је – одговори Нарада. – Желиш ли се још увек удати за њега? Не плашиш ли се судбине удовице?

– Не плашим се – одговори девојка. – И даље се желим удати за њега.

Иако је оца задивила девојчина срчаност, покушао ју је одговорити од одлуке. Али Савитри рече да ће њен муж бити или Сатyаван, или нико.

– Звезде су окрутно недвосмислене – дометну Нарада. Али млада краљевна рече:

– Ја чврсто верујем да живот и смрт одређује нешто далеко више од положаја звезда које нам тумаче звездознанци. Верујем да ће моја судбина утицати и променити његову – нико уистину не зна шта се може догодити!

Тада јој мудрац Нарада удели благослов, говорећи:

– Моје су молитве с тобом, Савитри.

Нека твоја храброст и љубав заштите Сатyавана од наречене смрти.

И тако се Савитри удала за Сатyавана и преселила се из краљевскога двора родитеља у колибу мужа. С великом је оданошћу служила слепога свекра, а кућни је посао преузела од свекрве, она која је око себе вазда имала слушкиње и дружбенице. Била је срећна и ведра, но каткад би је укућани затекли замишљену, готово забринуту. Били су то тренуци када је осећала да време пребрзо пролази. Но, никоме није говорила о пророчанству. Молила се да Сатyаван буде поштеђен злохуде коби.

Ближио се крај године. И неминовно, свануо је дан наречене смрти. Савитри је ту ноћ молила и бдела. Замолила је мужа да је поведе са собом у шуму кад буде пошао по дрва. Сатyаван је желио поштедети Савитри од напора, тим више што је била исцрпљена бдењем; на њене молбе рекао је да ће је повести са собом ако јој и његови родитељи то одобре. Свекар и свекрва су се најпре успротивили плашећи се;  за младу жену шума није најпогодније место. Но кад је Савитри замолила свекра да јој изузетно данас дозволи да  пође, слепи краљ рече:

– Откада си дошла у нашу колибу није било ни дана ни сата када ниси испунила сваку моју и најмању жељу. Како да ја теби не испуним твоју, једну једину?

И тако је Савитри кренула са Сатyаваном у дубину шуме. Дан је био тако обичан – једнако сјајан као и сви досадашњи сретни дани, једнако су радосно певале птице, шумео ветар, жубориле воде. Савитри се у души молила, говорећи да ће јој данас затребати сва њена храброст и дисциплина.

Кад је Сатyаван пронашао дрво које ће оборити, Савитри је села у близини, мотрећи неће ли однегде доплазити каква змија отровница. Али није било ни једне.

Онда, у једном изненадном тренутку, Сатyаван одложи секиру и затетура према жени.

– Не знам што ми је – промрмља. – Мрачи ми се пред очима.

И он клону главом жени у крило. Савитри му обујми главу рукама и огледа се тражећи помоћ. Но никога не бејаше на видику. Била је затечена наглошћу догађаја – Сатyаван је изгубио свијест, клонуо, и она је осећала да одлази од ње.

Изненада Савитри угледа високу, грозовиту прилику у црној кабаници, подстављеној ватром. Знала је да је то Јама, бог смрти. Његова голема мрка сена паде по њој. Пружио је руку, положио је на Сатyаваново грло, и извукао кроза њега Сатyаванову душу. Уомчио је душу, и без речи се упутио према југу.

Савитри је потрчала за мрачном сподобом.

– Чекај! – повикала је. – Желела бих реч-две с тобом!

Мрка прилика застаде. Савитри се одважи и погледа га у очи. Угледала је узвишен, спокојан, саучествујући израз на лицу бога. И сви је страхови минуше.

– Опрости ми – рече. Јеси ли ти бог смрти?

– Јесам – одговори Јама.

– Прими мој поклонствени поздрав. Реци ми, долазиш ли увек ти лично да би повео душе са собом?

– Не. Ја долазим само онда када се ради о посебним душама.

– Ох, ако је мој муж тако посебна душа, да је заслужио ту част, зашто га не пустиш да живи? Он је тако млад и тако чист. Он никоме није ничим наудио.

– Знај, смрт није казна.

– Ако смрт није казна, зашто се слави рођење?

– Савитри, није лако разумети те ствари. Врати се, не следи ме, ово није ни пут ни смер за живе.

– Господине, не следим ја тебе. Ја следим свога мужа.

– Он више није твој муж.

– Ја верујем да се љубав пружа и преко смрти.

Када волимо једно друго, ми препознајемо једно друго. А препознаје се само онај кога већ знадемо. Сатyаван и ја бејасмо муж и жена у многим прошлим животима. Познавали смо се пре нашег садашњега рођења. Превише смо дуго били заједно, и ја  не могу сада да га  оставим. Ако га мораш узети, онда узми и мене.

Јаму је дирнуло Савитрино умовање. И стога јој рече:

– Испунит ћу ти једну жељу, ма што пожелела, осим једне једине ствари – а то је Сатyаванов живот.

Савитри размисли, и заиште да се родитељима њеног мужа поврати краљевство. Јама рече да ће јој услишати жељу, али да га сада напусти.

Упути се дубље на југ носећи Сатyаванову душу. После неког времена стане, окрене се, и угледа Савитри која га је следила, крварећи табанима по трњу и камењу.

– Врати се, дијете, и припреми последње почасти за укоп – саветовао јој је Јама. – Даље ни један смртник не сме крочити.

Но Савитри је својим речима опет успела раздрагати и дирнути страшнога бога. Он јој понуди испуњење још једне жеље. Савитри тада замоли да се њеном свекру, краљу, поврати вид.

– Враћен је – одговори бог.

Савитри сада стаде распредати о дужностима краља према народу.

– Краљеви су дужни водити бригу о свом народу, они му морају донети напредак и срећу. Али за тај циљ потребно је имати непрекинут ланац краљевске лозе. А што ће се догодити, о Господару, с наша два народа ако и једно и друго престоље остане без наследника – и краљевство мојега оца и краљевство мојега свекра?

Доћи ће до расула, до сукоба међу краљевим рођацима, и до несреће по целу земљу. Већ чујем вапај жена и плач деце…

– Стани! – повика Јама. – То се неће догодити, обећавам ти! Будући да си ти једина наследница оба краљевства, обећавам ти да ћеш имати стотину синова.

– Савитри је само то чекала. Усправила се пред страшним богом, у свој својој краљевској лепоти.

– Сада мораш прекршити обећање о неповрату из смрти.

Благословио си ме са стотину синова. Како да их родим без мужа?

Лице бога облило се сјајем.

– Храбра си, Савитри – рече. – Али не поклањам ти Сатyаванов живот само зато што си храбра.

Мудра си, Савитри. Али не поклањам ти Сатyаванов живот само зато што си мудра,  јер има нешто што је јаче од смрти.

То је љубав.

.

.

–преузето са фб странице Владана Пантелића-

Из Махабхарате –  Превела: Весна Крмпотић – Одабрала: Весна Боснар

Kratke priče|Tags: 03-2017, bog Yama, ljubav, Mahabharata, Narada, Satyavan, Savitri, smrt, Vesna Bosnar, Vesna Krmpotić

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s