Тријам


Када је реч о броју три или божанско начело тројства светлости поћи ћу од тога да је код старих Срба  сваке треће године слављен празник „Тријам“, по прастаром народном уверењу о божанском начелу тројства светлости. Тријам, као духовни појам, стоји у вези космичког значаја броја три, који се у србском предању првенствено односи на нематеријални крст земљине атмосфере или магнетни фокусатор, познатији као Часни или “крст са оцилима” у представи графичке стилизације магнетног поља Земље.

Електромагнетна сила са нашег Сунца на субатомском нивоу, која даје све оно што је потребно за живот на Земљи, увек и обавезно удара три пута у Часни крст. Отуда и потиче изрека: Три пута Бог помаже или Нема среће без треће!

.

Духовни и космички параметар броја три је астрономски: вулкани на видљивој страни сунца се увек јављају три пута, после сваке треће ротације Сунце мења магнетно поље а синоптички циклус на сунцу се понавља три пута… (М. Стеванчевић).

.

Семантички, слава Триама стоји у вези броја “три”, од ариј. три, три + џан (јан), створити, одакле је и јел. thriambos..

Тројност стварања оличена је у Триглаву или Сварогу, богу Створитељу сва три света, а три тачке су услов равнотеже у природи како у материјалном тако у духовном смислу. Отуда се у обичном говору, за психички лабилну особу и каже да је „растројена„, што значи да је здрав човек “утројен” у биолошком ритму Земље.

Хришћанска црква је укинула  у средњем веку слављење Тријама као „многобожачку“ славу, која је празнована сваке треће године, уз велико весеље, даворије, дитирамбе и певанију. Иза строгоће црквене забране крије се идеологија, али, народно весеље носи сву тежину космичког значаја броја три и духовност! То значи, да народни празник Тријама треба свакако обновити!

.

Извор-нет страница – Теслин свемирски екран

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s