Владан Пантелић: Краљица Ки-ја


V. Бродови плове узводно и низводно.
Са твојим доласком сви путеви су отворени.
Пред тобом рибе искачу из реке.
Твоји зраци досежу до зеленог океана.
Ти си онај који сеје мушко с е м е у жени,
Ти ствараш семе у мушкарцу;
Ти оживљаваш сина у мајчиној утроби,
Тешиш га да не плаче.
Још у утроби ти га храниш.
Удахњујеш живот свим својим створењима,
Отварајући уста новорођенчету,
Хранећи га.

.

VII. Како је разноврсно твоје дело.
Тајанствено у очима човека…
(Ода фараона Ехнатона Сунцу)

.

Скоро ништа се не зна о краљици Кији, првој жени фараона Ехнатона Четвртог, осим да је краљевске лозе, да је била врло мудра, и да је у стварности коју смо звали Ми-сир, а много касније преименовали у Египат (Геи пат), врло, врло з н а ч а ј н о   у ч е с т в о в а л а. Умрла је врло млада, на порођају, али је на свет донела будућег фараона -Тутанкамон-а. Ни о њему се не зна много, осим да је на престо постављен врло млад и да је у м р о, такође млад, у деветнаестој години. Његово и м е  нам каже да је носио двојно дејство Амон – Атон, да је такнуо тамне скривене т е м е  неког моћног човека тог времена, можда из свештеничког или војног сталежа, или… Но, није много важно ко је убио фараона Тутанкамона, јер сви сносимо последице својих дела и сви ћемо на свом Путу гледати, тисућама пута, у своје огледало истине и из њега црпсти истине које ће нас управљати даље кроз светове и векове. Останимо са чињеницама да су у његовом животу, који се, умногоме, испољава кроз име, постојала дејства – мутно, такнуо, макнуо, амон, атон, он макнут, танано, тата, катун, нокат, кана, тумно, тамно, танко, мана, мутант, тама, тукно на мат, та он макнут, такно му на т, такнуо у тамн(о), то мутан анк, ма он туткан, и многа друга. Име нам говори да је Тутанкамон вероватно трован дрогом, да му је слабила снага, потом јасноћа, да је имао тешку повреду, а да је, потом, у мраку убијен ударцем у теме.

.

И тајинствени ванземаљац фараон ЕхнАТОН, његов отац, Кијин муж, измиче знанственицима целог света, као што је измицао и својим савременицима. Зна се да је имао и жену Нефертити и са њом неколико кћери. Не зна се какве је идеје покренуо у вези религије и какве је реформе замишљао и спроводио. Научници се слажу да је био врло необичан, да је искочио из континуитета владара претходника и да је изненада нестао са историјске сцене. Збуњује чињеница да његов гроб није пронађен, што нашој машти даје велику слободу и замах.

.

Вечна душа краљице Кије, као и душе фараона Ехнатона и фараона Тутанкамона, као и душа краљице Нефертити, настављају свој величанствени узлет по разноликим божанским световима, вођене заслугама и дубоко усађеном интуицијом и знањем, лет ка новим и новим искуствима која су неопходна свакој души која стреми ка Највишем. Човеку није дата сила да може да види сва разна утелотворења, своја или туђа, али прочишћењем свести те могућности се донекле отварају, сећања враћају.

.

Ехнатон и Тутанкамон су сада Витези Праисконог Реда, чудесно и успешно помажу другима, и хитају ка нашем узвишеном циљу. Нефертити је врло талентована млада девојка, уметничка душа, и пред њом се отварају велика врата дубоких тајни. Ки-ја је нашла светли пут окићен белим ружама и тајницана, хода кораком чврстим, умереним. Једним делом пута сви смо ишли заједно, а онда су се наши путеви смислено одвојили. Сада сви, кроз ребусе, путујемо сами до велике утоке, одакле, за све нас, постоји

само                  ј е д а н  пут  и  ј е д а н  циљ.

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s