Драгољуб Јовичић: Магичне вечери


Драгољуб Јовичић, академски сликар, писац, песник и мр. театрологије.

Идејни творац и један од организатора Магичних вечери.

Једне вечери сам, као нежну биљчицу, посадио пре годину дана, у срцу Београда, као травку која треба да никне у пукотинама асфалта, заливену давнашњом ми жељом,  да створим азил за „људе од духа“, који би се окупљали око камина  духовне топлине.

Након многих искушења,  са људима који су били део ове приче, остали смо Нада Караџић, песник и афористичар,  и ја, као организатори вечери.

То, што нам се приближава 20 – то Магично вече,  наговештава,  да је биљчица пустила  дубоко корење и да су изданци дали прве цветове и плодове.

Овај наш азил, „отворена  врата“, за духовне избеглице и креативно гладне, даје наду,  да сами можемо много тога остварити,  уз велико одрицање и борбу са људским егом, похлепом и инерцијом, које спутавају РАСТ.

Чини се да су Магичне вечери  постале  „институција“,   која својим примером инспирише многе друге да крену сами својим путем, не чекајући милост бирократизованих институција културе.  да им задовоље креативну глад.

Вечери трају и по 4 часа, и улица Ulica Bar,  Балканска,  где се и одржавају, постаје  „прихватни центар“  – центар који је  до сада примио близу  2000 уметника и публике која често и сама  постаје учесник програма.

Када се нађе у Београду, Божидар Мандић често сврати на “ Магичне вечери“ поезије, музике, представе, које се сваке три недеље одржавају недалеко од хотела Москва, у Балканској, бр. 13. Он је први донео загрљај кроз представу, чиме  нестаје разлика између извођача и гледалаца.

 И ето, можда ћемо као урбани „илегалци“,   Магичним вечерима,  направити једну оазу, из које ће се ширити  оплемењујући дух, дух који, зближава људе на здравим основама, оазу која неће бити сама себи довољна, него ће несебично помагати у „оживљавању“ успаваних.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s