Смоква – владарка Медитерана


Једна легенда каже, да су смокву атлетичари на Олимпијади делили као медаљу!

Друга легенда каже, да се вучица, која је хранила Ромула и Рема, испод смоквиног дрвета одмарала.

Стари Грци су изразито поштовали смокву, па су тако законом забранили извоз најквалитетнијих врста – била је једна од главних намирница у исхрани а коришћена је и у народној медицини (од ње су чак прављене облоге против уједа шкорпије и бесног пса).

У овом воћу уживали су и стари Сумери.

У Светом писму је најчешће помињано воће, почев од Књиге постања и приче о Рајском врту. Наиме, када су Адам и Ева пробали плод са Дрвета познања добра и зла, познали су своју голотињу и прекрили је смоквиним лишћем.

Неки од Светих Отаца, чак сматрају да забрањено рајско воће није била јабука, већ смоква. Увојци лозе у медаљонима на ранохришћанским мозаицима и смоквино дрво представљају Рај.
На фресци у Помпеји приказана је корпа са смоквама, која символише сакупљање људи за Суд – спасене и отпале.
.
У старом Египту била је Дрво живота. Осликана је и на зидовима гробница. Вртови Клеопатре били су по смокви познати јер ју је користила у козметичке сврхе. Клеопатра је пекмезом од ње прекривала своје лице и кожу и на тај начин, кожа јој је стално била мекана, освежена и чиста.
.
У народној медицини смоква се многоструко користи. Богата је многом лековитим стварима – пектином, влакном које може снизити ниво холестерола у крви а има и калцијума, гвожђа, магнезијума, витамина Б6 и калијума. Пржена може заменити чак и кафу. Садржи трипофан, есенцијалну амино киселину, која помаже да мозак исправно користи глукозу, поспешујући добру циркулацију.

Наравно, неизоставан је део трпезе Бадње вечери.

Смоква – сочна – слатка – магична. Употребљава се и у љубавном гатању, па по народном предању, уочи Ивањдана, девојка откине лист са смокве и стави га на прозор и при том мисли на младића кога воли. Ако сутрадан ујутру лист буде свеж и зелен, то значи да је младић воли.
-.
Свежа или сува, смоква – дарује нам добар сан.

-слободна интерпретација текстова –Жене су чувари тајне; Рајско воће које лечи и подмлађује; Смоква рајско воће Медитерана; Смоква пријатељ божији;….и..

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s