Данас је дан богиње Мокош


Кип богиње Мокош се налазио међу боговима кијевског пантеона. Поставио га је кнез Владимир 980. г. н.е. на брду изнад Кијева.

Овај кип био је порушен осам година касније од стране самог кнеза Владимира који се у међувремену преобратио у хришћанство.

Многи обичаји везани су за Мокошу као заштитницу преља јер су у њеним рукама увек вретено и преслица, па је предење нераскидиво везано за њу.
Некада су жене у воду бацале кудељу (влакна конопље), називале су је „мокрица“ и то је представљало жртву Мокоши. Овај обичај углавном је био везан за празник Мокоше Јесење јер је то период бербе конопље.

Предење као Мокошина делатност, протеже се и на неком вишем, космичком, плану јер она  постаје богиња која може да одређује људску судбину и сече кратке или дуге нити човековог живота.

Богиња је заштитница жена и женских послова. Она брине о здрављу жена,  о њиховом породу,  о браку, помаже породиљама, штити њихову децу.  

Њене биљке су липа, лан и кантарион. Липа је, повезана са првом женом насталом од дрвета липе, а за чије је стварање заслужна Мокош. Лан је, пак, према Чајкановићу биљка која се често користи у враџбинама, док се кантарион користи у лечењу женских репродуктивних органа. Функције Мокоши преузела је света Петка.(Извори – Стари Словени, Старославции ..и.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s