Прослава Материца .


 

Као што све Србе на свету одликује Крсна Слава, тако их одликују и три лепа празника: Детињци, Материце и Очеви (или Оци)

Деца на дан Материца везују мајке а оне се праве невеште, као не знају шта деца, то, раде, па се „чуде“, што децу, посебно, весели. И, наравно, да би се мајке „одрешиле“, треба да се „откупе“ дајући поклоне унапред припремљене:: колаче, бомбоне, чарапе, кошуљице, књиге, играчке, понешто од оног што дете највише воли и сл.
Ово обичајно везивање деце, мајки и очева, у Срба, има широко значење. Означује присну везу у породици, међу рођацима и суседима јер, везују се и деца, мајке и очеви и у непосредном окружењу, „комшилуку“, што је посебно необично.
На овај, тако оригиналан начин, потврђују се љубав, мир, пријатељство, слога и вера, дужно поштовање између деце и родитеља, самих супружника, мајке и оца, то јест мужа и жене.
„Ево, ми се волимо и треба да се волимо!“ као да „говори“ овај леп српски обичај који треба неговати а који тако једноставно и искрено упућује људе једне на друге: заједно смо и у добру и у злу!
А сам смисао везивања деце, мајки и очева – што мало ко зна јер се, много штошта лепог, доброг и корисног губи пред којекаквим новотаријама- треба потражити у одавно изгубљеној речи “ВРВ”, од које потиче реч ВРВЦА односно ВРПЦА – сетмо се ПУПЧАНЕ ВРПЦЕ па ће вам смисао одмах синути, и биће вам јасно.

Раније је био обичај и да мајка удатој кћери на дан Материца односи торту и купљени поклон (кћери материјал за хаљину ,а зету за кошуљу),или је кћер са мужем долазила код родитеља на вечеру за Материце и добијала дар.(Драгомир Антонић-етнолог)

Ови празници су постојали  и у нашој старој вери (предхришћанској) само се њихова прослава датумски померила колико и прослава Божића.

слободна интерпретација текста Бобе Михића-
Извор- интернет страница Сокобања-

-форографија преузета са интернет странице Стил –

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s