Само: Медитације – Дар Дајбога ( 1)


Већина људи сматра медитацијом само умно мировање, где је појединац у миру са собом, и где заправо нема мисли. Медитације нису само технике за проналажење тог унутрашњег мира и контроле сопствених мисли. Оне су древна знања, и основе духовног рада.

Медитација на коју већина људи помисли,  је само такозвана медитација празнине. Такође се назива и основна медитација. Основном медитацијом, или медитацијом празнине се појачава концентрација, и фокус на одређену мисао, дакле мисли се не расипају. Приликом додира са том празнином, у медитацији се достиже стање такозваног транса и смиреност духа.

Медитација има јако много и оне све започињу празнином. За сваку сврху (као на пр.  побољшање здравља),  појединац може користити различиту медитацију, или је чак и сам осмислити. Потребно је научити основну, а затим поред мисли, у духовни рад  уврстити и друге аспекте. Руковање енергијама,  реч (вибрацију), број и слично.

 Пре него што појединац крене у изучавање ових духовних знања, треба знати шта је заправо медитација,  одакле вуче корене, и како функционише.
Медитација је назив који је западни свет преузео – у ведама се ова знања зову другачије. На санскриту,  dhyai. Какво је истинско значење ове речи, и да ли је то „посредовање“, или нешто друго! Како се заправо изговара, је тема за полемисање. Разлог је то,  што је санскрит, древан аријевски језик стар хиљадама година,  и јако дуго није ни записиван. Толико дуго, да се данас не зна тачно, како је он изгледао, али знамо да је најприближнији нашем, српском језику. Дакле, били су врло блиски у некој давној прошлости. Изговор саме те речи, би стога био, дај (меко д, дуго а).

Шта се даје, дарује овде?

Знање, истинско духовно знање.

Према митовима, знање медитација, али и целокупних ведских знања, је људима подарио бог Шива. Он има, као и сви давни богови, много форми и функција, које су се мењале кроз време. Такав је случај и наших богова.

Дајбог и Велес (као подземног света и чувари умрлих), Световид и Дајбог (Сунце, Светлост), Световид и Триглав….сви они у одређеном периоду имају сличне карактеристике,  иако нису иста божанства.
Шива је уништитељ, дакле, могао би бити и Перун. Но, то није уништење (опет и овај концепт се мењао временом) какво се очекује.

То је уништење незнања, двоумљења, илузије.

Шива је настао спајањем Агњија и Рудре (пламена духа и Сунца које руди) – дакле делује, да је Шива Дајбог, јер је и Дајбог излазеће сунце. Он се назива и велики бог, врховни међу боговима, бог који сија,  који је Сунце. Све иде у прилог да је Шива заправо Дајбог, његово прво име, име које се очувало до данашњих дана.

Дајбог је био врховни бог међу Словенима, бар до касног средњег века, непосредно пре прихватања хришћанства. Тада већ, ту функцију код неких народа преузимају и Перун, и Световид. Световид је код неких Срба такође преузео одређене функције Дајбога и постао врховно божанство, или се бар сумња.

Но, код велике већине са сигурношћу знамо да је до самога краја, док није сатанизован од цркве, врховни бог Срба био управо Дајбог – Праотац Срба заправо. Оно Једно, или онај  од којег је СВЕ потекло, је нешто друго.

Дајбогов највећи дар је управо дар духовног ведског знања, па и медитација.

Један од кључних корака у медитација је транс, одлазак у дубину ума, што је мењање можданих таласа заправо. Негде сам начуо скроз сулуде идеје, углавном неких верских фанатика о трансу, како то доводи мозак у стање слично узимању разних опијата,  да фактички сами свој ум трујете овим техникама.  

Зато треба разјаснити транс, ум и његове мождане таласе.

-следи наставак-

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s