Горан Лазаревић Лаз: (Мало о језику) – Свети Сава


Свети Сава (по рођењу Растко Немањић), рођен је око 1174. у дежевачком крају на планини Голији, преминуо 14. јануара (по јулијанском календару) 1236. у Трнову у Бугарској, при повратку са ходочашћа у Јерусалиму. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, брат краљева Вукана и Стефана Првовенчаног. Изборио се за самосталност рашке архиепископије од Византије 1219. године и поставио темеље данашње Српске Православне цркве поставши њен први архиепископ.

Растко Немањић је у младости од оца добио Захумље на управу, али се одрекао световног живота и замонашио на Светој Гори у руском манастиру Светог Пантелејмона. Касније је са својим оцем, који се у међувремену такође замонашио под именом Симеон, подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори. Када је у Србији дошло до борбе за власт између браће Сава се вратио у Србију како би зауставио сукобе.

Сава се бавио и просветитељским радом у намери да приближи сународницима основе верске и световне поуке, а онда се 1217.вратио на Свету гору. Године 1219. Сава је од васељенског патријарха у Никеји изборио аутокефалност српске цркве, а патријарх га је именовао за првог српског архиепископа. Остао је архиепископ све до 1233, да би га потом заменио његов ученик Арсеније. Више пута је путовао у Палестину. На повратку са једног од ходочашћа из Свете земље 1236. смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову. Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак, краљ Владислав.

Као монах Св. Сава је ходочастио по светој земљи. Обишао је многа хришћанска света места, међу којима и манастир Св. Катарине на Синају који се налази у подножју планине СЕРБАЛ (Gebel Serbal – Србска гора), оне исте на којој је, по предању, Мојсије примио веру и таблице закона од Бога САВАОТА…По извесном старом завету, који су знали монаси манастира Св.Катарине, икона Богородице Тројеручице се мора дати светом човеку царске крви по имену Сава – Сафа. И тако је и било када се појавио србски монах…

У Срба постоји стара изрека: Саваоте, Боже од искона… Ако је веровати овој прастарој изреци Сабаот ( Сава, Сафа, Саба, Сабадие, Сабазие, Савадие,Сафон, Сефон, Сипон, Тифон, Бал Сафон, Саватриа – бог сунца у Индији…) је најстарији Бог. Онакав, какав је у предању Срба, није забележен у Старом Завету. Још је значајније да су све претхришћанске особине овог старог србског Бога пренете на највећег србског хришћанског свеца – Саву Немањића (Св. Саву). Јасно је да су на Св.Саву пренете особине Србског Врховног Бога.

У првој књизи Мојсијевој налазимо : …када је Аврам ослободио Лота отишао је у “долину Савину”, која је сада “долина Царева”, тако названа што се у њој налази храм бога Сафе…У вези са овим богом је и предео ВирСАВА, односно царски извори. Цара Соломона је родила мудра Вир САВЕЈА (Бетх Сава – кажу католици, ВирСава, ВитСава, Бар Схеба – хебрејски…), односно, она је извор царски.

Да је старојеврејски бог Јахвех настао на традицији Сафона налазимо потврду у Старом Завету, где се за њега каже да је Сафаот ( Саваот ).

По једном предању распети Исус у свом последњем овоземаљском часу дозива : “ Ели, Ели… лама САВА…хтани “.

Манастир Хиландар

САБА (или Сабах) је јутро и светлост јутарња, када забели зора, кад се почне делити дан и ноћ и када се креће на прву од пет молитви – тако су у давна времена радили Срби…име бога Сабадие, по једном од тумачења, значило би и ИСТОК (soloriens).

Сол указује на персонификовано Сунце, од латинског “сол” сунце, сунчева светлост, од протоиндоевропског *с(е)њол, варианта корена *сањел „сунце – одатле долази САВА, Саба, Саваот; француски soleil (X век.) од вулгарног латинског soliculus.

У вези са овом раздеобом времена треба посебно напоменути дуални принцип овог Бога, светлосни аспект бога исказан кроз САБАХ и тамни аспект кроз Кос ((Kosar, Kosijer, Kosarif, Koster,Kostroma …) .У грчкој варијанти близанци су Кастор (KOSter,Kostner…)   и Полукс ( По-лукс – превео бих то са полусветли – јутарњи, вечерњи..).

Ако је Косово место бога Коса (тамни аспект) јасно је (уважавајући и много других разлога) зашто је Св.Сава (светли аспект) управо ту засновао главну архиепископију.

У веома старим, угаритским текстовима, Сипон је испрва био добро и светло божанство, да би касније постао дуално – са тамним аспектом. У орфичким текстовима Сипон/Сифон се јавља као Бабо, а то тврди и Плутарх, који каже да је то једно од имена ТифонаСета,злог божанства Хелена и Египћана. У србским текстовима (по И.Јанковићу – Астрономија у предавањима Срба) теомахијска прича о Сифону се јавља под именом ДАБО (тамни аспецт, ђаво, криви Даба…).

Код Осета, који живе на северном Кавказу, потомака Скита и Сармата, постоји божанство Сафа – божанство огњишта и верига над огњиштем. Сафине вериге код Осета идентичне су веригама Св.Саве код Срба. Стари србски врховни бог – Бог Правде је имао “праведне вериге “, а управо те и такве је наследио Св.Сава. Тако бар казује Чајкановић.

Тракијски Дионис, трачки коњаник, се појављује као Сабазие, а у старијој варијанти као Дионис Загреј. Сава-дие или Сабазие је и божанство трачко – фригијско – лидијских племена и оно је било везано за змију.Кос ( Каос ) или Асклепије као лекар такође за симбол има змију, а после симболичке смрти смештен је на небу у сазвежђу Ophiochus (змијоносац )…

У грчкој митологији Дионис се често представља као син Зевса и Пер-Сефоне, господарице света мртвих (Просерпина у римској митологији)…И на Дионисов дан, Росалие, даје се почаст мртвима.

Сава је у ведизму старе Индије главни првосвештеник, онај који је задужен за припрему соме (амброзије)…корен речи сома је – у сав , у значењу цедити сок из биљке пресовањем – притискањем или ударањем каменом… Сома је везана за СВЕТЛО и Индру који је “ господар светлости” – Бог светлости…

Река Сава позната је под овим именом и у римско време.

С обзиром на дуалитет, сличности и истоветности у имен, појавности и манифестацијама, лако је закључити да се ради о слављењу Бога неба и небеских сила, БОГА ВРЕМЕНА, цикличности у природи, зимском и летњем манифестовању природе и поистовећивању божанства као извору тога. Са једне стране је творна и чуварна, лековита улога бога, са друге стране његова прочишћавајућа и уништавајућа улога.

Са тим у вези ( и у вези симболике имена ) није случајна и улога Св.Саве као просветитеља- оснивача школа и чуватеља народног здравља – оснивача болница, а у исто време и онога који  ће, по задатку, са оцем, чистити и уништавати остатке старе вере у Срба…

Богумил монах, Савин савременик и сарадник оставља запис: „Сава реши да се окрене никејском цару… и од њега да иште златну круну, а од његовог патријарха… архијерску одежду за себе. Јер Сава думаше: самодршци никејски вољни ће да буду круне и жезла да деле, е да тако и њихово царство никејско на снази и слави добива. А која је, ондак, добит од такве автокефалности, е, то не разбрах за живота.

Овде ћу да скратим дне путешествија тегобног па ћу одма да описујем шта се зби на никејском царском двору за који Сава големо злато носаше. Те тако Сава брзо купи круну источну за Стефана и онда почеше благоглагољиво да се часте сас цара.

Сава поче причу како још отац му Немања, божјом вољом, изагна зловерну јерес бабунску из отачаства сербског, а и стару веру (паганску) добро сатре. (Добро није прочитао житије свога оца ђе каже да је грчко име истријебио, не би излазио са главом на раменима из Никеје ). Па тако дође на оно што га мучи и каза га: ‘ Вашу царску милост молимо да поред ове краљевске круне што добисмо, да Царство Ваше заповеди светоме патријарху васељенском, да једнога од нас што смо овде за архиепископа произведе, а ми ћемо царству источном довека дуг тај да плаћамо’.“

Не умањујући значај МИТА о Св. Сави у србском народу треба истаћи чињеницу да је и пре Растка Немање постојала независна србска црква, епископије и њени великодостојници…

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s