Колодар Срб: Словени данас


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Словени данас заузимају већи део Европе и знатан део Азије. У Европи су најбројнија (око 35%) и у језичком и културном погледу најкомпактнија етничка скупина у Европи. Разлике између појединих словенских језика мање су,  него на пример,  разлике између северних и јужних немачких дијалеката. Поред језичке блискости, која је најизразитија (упркос великој отворености словенских језика за позајмице из других језика), уочљива је и сродност духовне и материјалне стране словенских култура у многим аспектима: у народној књижевности,  веровањима и обичајима, у ношњи, архитектури, музици итд.

Словенски језици обично се деле, на три групе и мада та подела није без недостатака, за сада је боља од других које су предлагане.

Источнословенска група обухвата руски језик – једини урачунат као светски (159 милиона говорних представника),  украјински (42,5 милиона) и белоруски (9,3 милиона).

Западнословенска група обухвата пољски језик (39 милиона), чешки (10 милиона), словачки (5 милиона) и лужичкосрпски језик (око 55 хиљада). Јужнословенска група обухвата србски (13 милиона), бугарски (8,9 милиона), хрватски (6 милиона), словеначки (2 милиона) и македонски језик – мада га многи сматрају јужним дијалектом српског језика – (2 милиона).

Савремени словенски језици су, по природи ствари, живи језици, али у историји словенских језика било је и таквих који више не постоје.

Поред старословенског језика, који данас постоји као богослужбени језик ортодоксних словенских цркава (у том случају се назива црквенословенски), па се зато и не може сматрати мртвим језиком у правом смислу речи, у мртве словенске језике спадају западнословенски језици: полапски и словински (ови народи су уз такво насиље германизовани да не чуди нестајање језика, али генетику нису победили! Још увек у Полабљу ходају Мидгардом представници свете Расе).

Тренутно је у току  страшан лингвицид српског језика –  толика је упорност да, не само да пређемо на латиницу, него и да користимо енглеске изразе у нашем језику . Толико Турцизама, Германизама нас није уништило,  па су наши душмани нашли нови начин –  променити писмо – стари рецепт. Када изгубиш писмо и језик, губиш нацију и сувереност,  а достигнућа,  научна и технолошка преузима доминантни народ и тврди да су одувек  била његова достижења.

.

Извор: www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s