Колодар Срб: Пантеон Богова Древних Словена – 1


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Кострома, Купало, Мара, Макош

Купало – Соларно божанство (још се зове понегде Купаило или Купаила), али нама извесно име је Купало. Он је метафора све енергије сунца и његов знак сличан је оригиналном елементу ватре.

Немогуће је замислити Купала одвојено од Костроме, његове сестре, која персонификује воду. Према легенди, Купала и Кострома, не знајући да су брат и сестра, волели су се, али сазнавши за крвне везе, заједно су починили самоубиство.

.

Богиња Мара истовремено комбинује плодност и смрт, и невољу и правду. У неким изворима можете пронаћи информације да је Мара кћерка Кошчеја бесмртног, али у већини литературе се сматра да је она једна од три ћерке прве генерације Богова које су се појавиле од искре из чекића Сварога ударајући по светом Алатиру. Мара увек делује као прелепа млада девојка, али само јој је лепота хладна – светла кожа, тамна коса, тамна одећа.

Ова богиња је могла да контролише елементе и разне енергије, али је истовремено користила своје моћи као Богиња преласка у свет Нави. Маријин симбол је лед, који истовремено комбинује енергију, хладноћу и снагу, па је за старе Словене овај симбол био прилично негативан.

.

Богиња Макош је древна колико и сам Велики Род. Она је оригинална Богородица и родила је Богове и живот. У овом се случају Род и Макош посматрају као две супротности – мушко и женско, што је створило читав универзум.
Само име богиње Макош долази од спајања две речи: „кош“ или „кос“, што значи судбина, суђеност и префикс „ма“, што је скраћеница за реч мајка. Испада да је Макош мајка која зна судбину свега што је створила.  Макош је плетиња судбина и особена заштитница жена , поготово удатих и вредних домаћица.

-опширније на страницама : www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb-

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s