Колодар Срб: Пантеон Богова Древних Словена – 2


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Бог Перун, Род, Семаргл, Велес, Јарило, Стрибог

 

Бог Перун

Ако су стари Словени чули грмљавину, тада су знали да је ово дело Перуна, заштитника храбрих ратника, сина Ладе и Сварога, најпознатијег из клана Сварожића. Без обзира ко је он врховним Боговима, (син или унук), он је један од најпознатијих Богова кога су славили и поштовали наши преци. Многи могу извући аналогију са древним грчким Зевсом, али Перун је увек био одан људима и спреман да се заложи за њих. Симбол овог Бога је секира, која је и оружје и талисман за ратнике, или перуника. У хришћанству Перун није заборављен – једноставно је замењен сликом пророка Илије. Јавља се и kao оtac Дајбога, који је нама Србима директни предак.

.

Род

Род је више од самог ствараоца света. Захваљујући њему Свемир се појавио у облику који нам је познат. Пре рођења Рода, није било ни светлости ни таме, није било ничега. Захваљујући њему, цео живот се појавио на земљи. Након стварања света, Род га је поделио на Прав, Јави, Нав. Он је предак свих словенских Богова и узвишених Богова. Стари су Словени посебно поштовали овог Бога, зато у нашем језику толико речи, које се односе на оно најдрагоценије, има своје корене у речи „род“.

.

Семаргл

Овај Бог је одувек симболизовао изворну ватру и плодност. Под његовим вођством, сви Сварожићи су постали непобедива сила. , По многима, управо он је деловао као гласник богова, преносећи на Јав информације потребне свима.

.

Велес

Један од најпаметнијих и најлукавијих Богова, увек у друштву медведа, чији облик може да узме, велики покровитељ уметника и креативних личности. Велес је доминирао чаробњаштвом, јер је само он успео да упозна и светлу и тамну силу. У култури старих Словена Велес је био нарочито цењен као заштитник породичне привреде, богатства и плодности. Путници су овог бога поштовали ништа мање, јер им је на путу доносио срећу. Људима се јављао или као седи старац или као медвед.

.

Јарило

Нека словенска племена су звала овог  Бога Јаромир, и он је симболизовао страст, незаустављиву енергију и пролеће. Овај нелегитимни Велесов син, оличио је пролећну топлину и искрена осећања. Јарило је Бог сунца у словенској митологији, пролећног које је топло и пријатно. Симбол овог Бога је звезда са петокраком. Бог младости и телесних задовољстава,  Јарило воли све жене, одушевљавајући их топлином пролећног сунца и искреним осећањима. Јаромир је увек био представљен као младић који је сан свих девојака, земаљских и небеских.

.

Стрибог

Стрибог је био један од прворођених из искре богова, или из даха Рода, (верзије се донекле разликују, али све се зближавају у једном – ово је један од виших богова). Стрибог се с правом сматра једним од милитантних богова, који се боре на страни светла против таме. Увек је симболизовао ветар; заштитник је птица и свих елемената ваздуха. Преци су поштовали Стрибога, ни мање ни више него Перуна, будући да је он из старије генерације божанстава. Представили су га као седог човека са рогом у рукама, не баш причљивим, али истовремено јаким и коректним

.

Детаљније на страницама:  www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s