Колодар Срб: Пантеон Богова Древних Словена – 3


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Дајбог или Даждбог, Сварог, Жива, Богородица Лада, Лела

Дајбог –  Даждбог

Даждбог је Бог плодности и Бог Сунца у словенској митологији, а помињање њега као бога Сунца налазимо у многим изворима, који су преживели до наших времена. Природно,  диск Сунца га је увек симболизовао – од чега жетва зависи до од положаја Сунца на небу. Бог се одувек сматрао мирним, али у првобитном рату је учествовао на страни света. Увек је био представљен као моћан херој у златном оклопу. Даждбог се с правом сматрао једним од највиших Богова, па су његови Кумири били лоцирани у готово свим насељима, јер је Славенима било врло важно да добију добру жетву и просперитет. Посебно је уважен и поштован код Срба,  који себе сматрају директним потомцима овог храброг божанског вожда

Сварог

Сварог се с правом сматрао првим земаљским зачетником Рода;  био је отац прве генерације словенских богова. Заслужан је за формирање земље на којој људи живе. . Симбол Сварога је уништавајућа и истовремено животна ватра. У словенској митологији он је био заштитник рада, јер само рад омогућава да створите нешто велико и значајно. Звезда са осам зрака је симбол Сварога, који врло често означава свети камен Алатир. Бог је био и миран ковач и моћан ратник који није пуштао чекић, претварајући га из алата у страшно оружје.

Богиња Џива -Жива

Ово је женско оваплоћење Рода; она је  покровитељница Јави и има моћ да  даје живот. Према многим изворима, Жива је имала снагу сличну оној  Роду. Жива може да мења материју. може да дарује живот, да даје енергију свима који су то заслужили. Она је Богиња веома широког спектра и моћи . Жива је имала довољну залиху мудрости и знања да се не би мешала у живот људи, па због тога нема толико помињања као других богова. Живу представљамо у облику жене средњих година, која је заштитнички настројена према свим живим бићима а посебно штити биљке.

Богородица Лада

Сварогова супруга, Богородицада,  Богиња лепоте, љубави и среће. Породично огњиште чувала је и Лада, персонифицирајући женин идеал, али не и жену-мајку (оне имају другу покровитељницу). Лада је слика жене која је спремна за брак, спремна за љубав, спремна да подари топлину ратнику. Ова Богиња је сакупила у себи снагу сунца свих светлих Богиња. У њеном лику су сакупљене готово све позитивне особине светлих Богова – мудрост, искреност, част.

Богиња Лела

Од давнина је пролеће код Словена било симбол буђења живота, па је тако и слика младе Богиње Леле, у којој се спајају пролеће, девојчицина љубав и лепота. Слика Леле је чиста млада девојка, за коју је време да се уда. Лела се ретко поистовећује са свакодневним животом, јер више мисли на духовни, а не на материјални. Чак се и име „Лела“ на санскрту преводи као „игра“. Ову Богињу симболизовала је бреза, позната словенским погледима – крхка, радосна и разиграна. Лела је покровитељица свих младих девојака које су сањале да се венчају, Она им помаже да стекну искрена осећања и одаберу пар с којим могу да живе безбрижан живот.

Детаљније на страницама:  www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s